TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ook gij behoort bij ons

    Titel: "Ook gij behoort bij ons", Nederlanders bij het NSKK
    Auteur: Alex Dekker
    Uitgever: Eigen uitgave dekker_alex@yahoo.com
    Uitgebracht: 2006
    ISBN: 90-811360-1-1
    Interview: Lees ook het interview met Alex Dekker op WO2Actueel.nl
    Omschrijving:

    Dat Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten via het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (NSKK) was op zich wel bekend. Zelfs dat verscheidene van hen bij oorlogshandelingen betrokken raakten was al eens ergens beschreven. Maar nooit was dieper gezocht naar dit deel van onze geschiedenis. Alex Dekker heeft met zijn boek "Ook gij behoort bij ons" een poging gewaagd om deze leemte op te vullen. Aanvankelijk opgericht als het Nationalsozialistische Automobilkorps (NSAK), een propagandistische organisatie van de Nazi-partij NSDAP om het autogebruik te stimuleren, groeide deze organisatie uit tot de civiele transportorganisatie van Hitlers Duitsland. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat deze organisatie tijdens de oorlog een belangrijk aandeel zou krijgen in het transport en de logistiek achter de frontlinie.

    Het boek beschrijft het ontstaan en de vorming van het NSKK in Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog. Met deze kennis als basis wordt de lezer meegenomen in de geschiedenis en de beweegredenen van Nederlanders in de NSKK. De vrijwilligheid, maar ook de bemoeienissen van de NSB komen aan de orde. De ontwikkeling van het NSKK loopt hierbij als een rode draad door het boek heen. Ook de gevolgen van de deelname van deze Nederlanders aan het NSKK aan het einde en na de oorlog komt uitgebreid aan bod. Ten slotte geeft het boek een overzicht van rangen, kopstukken, organisatie, kentekens en termen die binnen het NSKK gebruikt werden.

    Ondanks het feit dat Alex Dekker zijn onderzoekingen moest doen met zeer beperkt archiefmateriaal is hij er in geslaagd om een boek te maken dat zich duidelijk in een leeg gebied weet te vestigen. Voor een ieder met enige interesse in het NSKK is het een must. Voor iedereen die zich interesseert in de betrokkenheid van Nederlanders bij de Duitse oorlogsinspanningen is het een aanrader, maar daarnaast is het boek voor iedereen die zich ook maar enigszins interesseert in de Tweede Wereldoorlog uitermate interessant. Het is een prettig te lezen boek zonder uitputtend te verzanden in ellenlange verhandelingen. Toch weet Alex Dekker goede en uitgebreide informatie bijeen te brengen en duidelijk te verwoorden. Verplichte kost zou ik zo zeggen.

    Beoordeling: Uitstekend

    Definitielijst

    Nazi
    Afkorting voor een nationaal socialist.
    NSB
    Nationaal Socialistische Beweging. Nederlandse politieke partij die symphatiseerde met de Nazi's.

    Afbeeldingen

    Informatie

    Artikel door:
    Wilco Vermeer
    Geplaatst op:
    03-04-2007
    Laatst gewijzigd:
    30-07-2014
    Feedback?
    Stuur het in!