TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inleiding

    De 82nd Airborne Division werd in 1917 als 82nd Division ingesteld en nam als zodanig in Frankrijk deel aan de Eerste Wereldoorlog. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog werd de eenheid gereorganiseerd als 82nd Infantry Division en vervolgens omgevormd tot de 82nd Airborne Division. De divisie kwam op 10 mei 1943 aan in Casablanca ter voorbereiding van de invasie van Sicilië en Italië. Na deze operaties nam de divisie deel aan de landingen in Normandië in juni 1944 en aan operatie Market Garden in september 1944. De 82nd Airborne Division eindigde in december 1945 haar inzet in Europa als onderdeel van de geallieerde bezettingsmacht van Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd de divisie ingezet in Europa, de Dominicaanse Republiek, Vietnam, Grenada, Panama, Perzische Golf, Bosnië, Kosovo, Afghanistan en Irak

    Definitielijst

    divisie
    Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
    Eerste Wereldoorlog
    Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. Italië en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
    invasie
    Gewapende inval.

    82nd Division

    De 82nd Division werd op 5 augustus 1917 ingesteld als onderdeel van de US National Army. De formele opstelling vond vanaf 25 augustus 1917 plaats op Camp Gordon in Georgia[1]. Aangezien de leden van de divisie werden binnengehaald vanuit alle op dat moment 48 staten van de Verenigde Staten[2], koos Major General Eben Swift, de toenmalige bevelhebber, de bijnaam "All American" voor zijn divisie.

    De basis voor de divisie bestond uit de 163rd Infantry Brigade met daarbinnen het 325th Infantry Regiment en het 326th Infantry Regiment, en d 164th Infantry Brigade met daarbinnen het 327th Infantry Regiment en het 328th Infantry Reigment[3]. Ter ondersteuning van de infanteristen was de 157th Field Artillery Brigade toegevoegd. Deze brigade bestond uit het 319th Field Artillery Regiment, het 320th Field Artillery Regiment, het 321st Field Artillery Regiment en de 307th Trench Mortar Battery[4].

    Na de initiële opstelling, werd de 82nd Division naar Europa gezonden om deel uit te maken van de American Expeditionary Force (AEF).

    Definitielijst

    Brigade
    Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
    divisie
    Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

    Ontstaan en de Tweede Wereldoorlog

    Op 15 augustus 1942 werd de 82nd Infantry Division omgevormd tot 82nd Airborne Division, de eerste luchtlandingsdivisie waarover de Amerikanen de beschikking kregen. In april 1943 werd zij naar Noord-Afrika gezonden onder bevel van Major General Matthew Ridgway ter voorbereiding op de invasie van Italië. De divisie stond in Noord-Afrika onder bevel van General Mark Clark’s Fifth U.S. Army. Na aankomst op 10 mei 1943 in Casablanca werd de divisie per trein vervoerd naar Oujda in het noordoosten van Marokko. In Noord-Afrika werd voornamelijk getraind voor de aankomende inzet in Italië. Voor de inzet op Sicilië werd het Regimental Combat Team ingezet dat zou opereren onder bevel van de 1st Infantry Division. De uitvallocatie voor de landing op Sicilië, operatie Husky genoemd, werd Kairouan in Tunesië. De eenheden van het Regimental Combat Team zouden een parachute landing uitvoeren op het vliegveld Ponte Olivio, bij Gela in het zuiden van Sicilië.

    Op 9 juli 1943 landde een deel van de 82nd Airborne Division als para-eenheid op Sicilië en een ander deel met landingsvaartuigen vanuit zee. De landing verliep niet als gepland. De parachutisten kwamen veel te verspreid van elkaar terecht en de meesten te ver van de geplande dropzones. Desondanks wisten ze zich succesvol een weg te banen naar de hen opgedragen aanvalslocaties en veroverden ze het vliegveld in samenwerking met vanuit zee gelande Rangers en Sherman-tanks. Na operatie Husky keerde de 82nd Airborne Division terug naar Noord-Afrika om zich voor te bereiden op de invasie van het vaste land van Italië.


    Major General Matthew B. Ridgway (midden), en zijn staff, Ribera, Sicily, 25 juli 1943 Bron: U.S. Army photo

    Op 13 september 1943 nam de divisie deel aan operatie Avalanche door te landen bij Salerno in het zuiden van het Italiaanse vasteland. De divisie zou eigenlijk een luchtlanding uitvoeren bij Avellino, maar was daar tijdens het opstijgen van teruggeroepen omdat de landingen vanuit zee bij Salerno niet best verliepen. De eerste nacht werden 600 parachutisten precies op de aangewezen locatie gedropt en de dag erna nog eens 1900.

    In juni 1944 nam de 82nd Airborne Division deel aan operatie Overlord, de invasie in Normandië. De divisie voerde hier operatie Boston uit waarbij ze met parachutes landden bij Sainte-Mère-Église, Amfreville en Picauville en Operation Detroit met zweefvliegtuigen bij Sainte-Mère-Église en Les Forges. Het was voor het eerst dat divisie ook zweefvliegtuigen gebruikte. De landingen in Normandië werden chaotisch uitgevoerd. Veel parachutisten kwamen te ver van elkaar verspreid en te ver van de dropzones af terecht. Toch wist men de meeste van de geplande doelen te bereiken en veroveren.

    In september 1944 werd de luchtlandingsdivisie weer ingezet, dit keer bij operatie Market Garden. Ten tijde van Market Garden was het bevel over de divisie overgegaan naar Brigadier General James Gavin. De 82nd Airborne Division landde bij Groesbeek en rond Nijmegen met de opdracht de bruggen over de Maas, het Maas-Waalkanaal en de Waal te veroveren. Hoewel nagenoeg alle opdrachten uiteindelijk werden uitgevoerd, moest de divisie zware strijd leveren met de in de omgeving gelegen Duitse eenheden. Eén van de belangrijkste te veroveren objecten, de verkeersbrug de Waalbrug bij Nijmegen, kon pas na vier dagen, met hulp van de Britse Guards Armoured Division worden veroverd. De 82nd Airborne Division bleef in de buurt van Nijmegen tot ze op 13 november 1944 door Canadese troepen werd afgelost.

    In december 1944 en januari 1945 was de eenheid betrokken bij de Slag om de Ardennen. Na de Duitse capitulatie was de divisie onderdeel van de bezettingsmacht van Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 1619 manschappen van de 82nd Airborne Division gedood en raakten er 6560 gewond, waarvan er 332 overleden aan hun verwondingen.

    Voor haar aandeel aan de Tweede Wereldoorlog werd de 82nd Airborne Division onderscheiden met zes campagnevanen (vergelijkbaar met de campagnesterren voor individuele militairen) voor: "Sicily", "Naples-Foggia", "Normandy" (met bronzen pijlpunt voor operatie Detroit), "Rhineland" (met bronzen pijlpunt voor operatie Market-Garden), "Ardennes-Alsace" en "Central Europe". Daarnaast ontving de divisie drie Distinguished Unit Citations (later Presidential Unit Citations genaamd, voor Chiunzi Pass/Naples/Foggia, Sainte-Mère-Eglise en Market Garden), twee keer het Franse Croix de Guerre (voor Sainte-Mère-Eglise en Cotentin), de Fourragere (erekoord) bij het Franse Croix de Guerre, de Fourragere bij het Belgische Oorlogskruis, twee maal een vermelding in de Belgische Dagorders ("Ardennes" en "België/Duitsland") en de Militaire Willemsorde 4e Klasse met Oranje erekoord (voor Market Garden).

    Vele militairen van de 82nd Airborne Division ontvingen voor acties tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijke onderscheidingen waaronder drie keer de Medal of Honor (Private First Class Charles DeGlopper, Private John Towle en First Sergeant Leonard Funk), 78 Distinguished Service Crosses, 1 Distinguished Service Medal, 32 Legions of Merit, 894 Silver Stars en 2478 Bronze Stars.

    Definitielijst

    capitulatie
    Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
    divisie
    Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
    invasie
    Gewapende inval.
    operatie Avalanche
    Geallieerde amfibische aanval op Salerno, 9 september 1943.
    operatie Detroit
    Luchtlanding van zweefvliegtuigen van de Amerikaanse 82ste airborne divisie in Normandië in de vroege ochtend van 6 juni 1944.
    operatie Husky
    Codenaam voor de Geallieerde landingen op Sicilië, deze aanval begon op 10 juli 1943.
    operatie Overlord
    De overkoepelende strategische planning voor de Geallieerde landing op de Normandische kust in juni 1944 t/m 90 dagen na D-Day.

    Na de Tweede Wereldoorlog

    Na de Tweede Wereldoorlog werd de 82nd Airborne Division ingezet tijdens nagenoeg alle militaire conflicten waar de Verenigde Staten bij betrokken was. Het zou echter tot 1989 duren alvorens zij voor het eerst weer een luchtlandingsoperatie zou uitvoeren, namelijk tijdens operatie Just Cause, de Amerikaanse Invasie van Panama. Sinds 1990 werd de divisie ingezet in de Perzische Golf en bij diverse humanitaire operaties. Daarnaast fungeert de eenheid als "Presidential bodyguard division".


    82nd Airborne Division, Groesbeek, 18 september 2014 Bron: Wilco Vermeer collection

    Definitielijst

    divisie
    Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
    Invasie
    Gewapende inval.

    Commandanten en Order of Battle tot juni 1944

    82nd Airborne Division

    Commanding Officers:
    Omar N. Bradley
    (23 maart 1942 – 25 juni 1942)
    Matthew B. Ridgway
    (26 juni 1942 – 27 augustus 1944)
    James Gavin
    (28 augustus 1944 – 26 maart 1948)


    Camp Claiborne, 15 augustus 1942:

    Commanding General:
    Major General Omar N. Bradley
    Chief of Staff:
    George VanPope


    Noord-Afrika, april 1943:

    Commanding General:
    Major General Matthew B. Ridgway
    Regimental Combat Team:
    504th Parachute Infantry Regiment
    505th Parachute Infantry Regiment
    325th Glider Infantry Regiment


    Sicilië, operatie Husky, 9 juli 1943:
    Commanding General:
    Major General Matthew B. Ridgway
    Samenstelling:
    504th Parachute Infantry Regiment
    505th Parachute Infantry Regiment
    307th Airborne Engineer Battalion
    376th Parachute Field Artillery Battalion
    456th Parachute Field Artillery Battalion
    319th Glider Field Artillery Battalion
    320th Glider Field Artillery Battalion
    307th Airborne Engineer Battalion
    80th Airborne Antiaircraft Battalion


    Salerno, Italië, 13 september 1943:
    Commanding General:
    Major General Matthew B. Ridgway


    29 september 1943:
    Commanding General:
    Major General Matthew B. Ridgway
    Samenstelling:
    Headquarters and HQ Company
    325th Glider Infantry Regiment
    504th Parachute Infantry Regiment
    505th Parachute Infantry Regiment
    307th Airborne Engineer Battalion
    82nd Airborne Division Artillery
        - Headquarters and Headquarters Battery
        - 319th Glider Field Artillery Battalion (75mm Pack Howitzer) 
        - 320th Glider Field Artillery Battalion (75mm Pack Howitzer)
    80th Airborne Antiaircraft Battalion
    307th Airborne Medical Battalion
    782nd Airborne Ordnance Maintenance Company 
    407th Airborne Quartermaster Company
    82nd Airborne Signal Company
    Military Police Platoon 
    Toegewezen eenheden:
        - 1st Ranger Battalion
        - 3rd Ranger Battalion
        - 4th Ranger Battalion
        - 1st Battalion, 143rd Infantry Regiment
        - Detachment, 813th Tank Destroyer Battalion
        - A Battery, 133rd Field Artillery Battalion (105mm Howitzer) 
        - A Battery, 155th Field Artillery Battalion (155mm Howitzer) 
        - C Battery, 155th Field Artillery Battalion (155mm Howitzer)
        - F Company, 540th Engineer Shore Regiment
        - C Company, 83rd Chemical Battalion (Motorized) 
        - Company, 83rd Chemical Battalion (Motorized) 
        - 405th Medical Collecting Company 
        - 2nd Platoon, 602nd Medical Clearing Company 
        - 1st Platoon, 90th Quartermaster Company (Railhead) 
        - H Company, 36th Engineer Combat Regiment
        - Detachment, 63rd Signal Battalion 
        - C Detachment, 72nd Signal Company (Special) 
        - Detachment, 180th Signal Repair Company
        - Detachment, 286th Signal Company

    Definitielijst

    Ranger
    Amerikaanse benaming voor een speciaal opgeleide soldaat (vergelijkdaar met commando).
    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

    Order of Battle tijdens operatie Neptune in Normandië, juni 1944

    Hieronder vind u de samenstelling van de 82nd Airborne Division ten tijde van Operatie Neptune, Normandië juni 1944:
    Commanding General:
    Matthew B. Ridgway
    (26 juni 1942 – 27 augustus 1944)
    Assistant Commanding:
    Brigadier General James Gavin 
    Brigadier General George P. Howell
    Chief of Staff:
    Colonel P. Eaton
    (WIA 6 juni 1944)
    Colonel Edson D. Raff
    (8 juni 1944 – 15 juni 1944)
    Colonel Robert H. Wienecke
    (15 juni 1944 – 11 juli 1944)
    G-1 (Personnel):
    Lieutenant Colonel Frederick M. Schellhammer
    G-2 (Intelligence):
    Lieutenant Colonel George W. Jack
    G-3 (Operations):
    Lieutenant Colonel Robert H. Wienecke
    (tot 15 juni 1944)
    Lieutenant Colonel Walter F. Winton
    (15 juni 1944 - 19 June 1944)
    Lieutenant Colonel Henry E. Adams
    (vanaf 19 juni 1944)
    G-4 (Supply):
    Lieutenant Colonel Bennie A. Zinn
    (WIA 7 juni 1944)
    Lieutenant Colonel Frank W. Moorman
    (vanaf 7 juni 1944)
    Inspector General:
    Lieutenant Colonel Charles M. Barrett
    Signal Officer:
    Lieutenant Colonel Frank W. Moorman
    Captain Robert E. Furman
    (vanaf 7 juni 1944)
    Adjutant General:
    Lieutenant Colonel Raymond M. Britton
    Judge Advocate:
    Lieutenant Colonel Casimir D. Moss
    Finance Officer:
    Lieutenant Colonel Willaim E. Johnson
    Chaplain:
    Lieutenant Colonel George L. Riddle
    Surgeon:
    Lieutenant Colonel Wolcott L. Etienne
    (WIA 6 juni 1944)
    Major William C. Lindstrom
    (vanaf 6 juni 1944)
    Ordnance Officer:
    Lieutenant Colonel Joshua A. Finkle
    (WIA 7 juni 1944)
    Captain William B. McGuire
    (vanaf 7 juni 1944)
    Quartermaster Officer:
    Lieutenant Colonel John N. Rohrman
    HQ Commandant:
    Major Don C. Faith
    Provost Marshall:
    Major Frederick G. McCollum
    Military Government Officer:
    Captain Peter Shouvaloff
    Special Service Officer:
    Captain Rudrick R. Otto
    Pathfinders Group:
    Major Neal L. Roberts
    Headquarters Company:
    Captain George J. Clausen


    Eenheden:
    505th Parachute Infantry Regiment
    507th Parachute Infantry Reigment
    508th Parachute Infantry Regiment 
    325th Glider Infantry Regiment
    HQ, 82nd Airborne Division Artillery
    319th Glider Field Artillery Battalion
    320th Glider Field Artillery Battalion
    376th Parachute Field Artillery Battalion 
    456th Parachute Field Artillery Battalion
    80th Airborne Anti-Aircraft Artillery Battalion
    82nd Airborne Signal Company
    782nd Airborne Ordnance Maintenance Company
    307th Airborne Engineer Battalion
    307th Airborne Medical Company
    82nd Airborne Military Police 
    407th Airborne Quartermaster Company
    82nd Airborne Reco Platoon
    82nd Airborne Parachute Maintenance Company

    Definitielijst

    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

    Order of Battle tijdens operatie Market Garden, september 1944

    Hieronder vind u de indeling van de 82nd Airborne Division ten tijde van Operatie Market Garden, September 1944:
    Commanding General:
    Brigadier General James Gavin
    Chief of Staff:
    Colonel Robert H. Wienecke


    Eenheden:
    504th Parachute Infantry Regiment
    505th Parachute Infantry Regiment
    508th Parachute Infantry Regiment
    325th Glider Infantry Regiment
    HQ, 82nd Airborne Division Artillery
    319th Glider Field Artillery Battalion
    320th Glider Field Artillery Battalion
    376th Parachute Field Artillery Battalion
    456th Parachute Field Artillery Battalion
    80th Airborne Anti-Aircraft Artillery Battalion
    307th Airborne Engineer Battalion
    307th Airborne Medical Company
    Divisional Signals Company
    Quartermaster Company
    Ordnance Company

    Definitielijst

    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

    Order of Battle tijdens de Slag om de Ardennen, december 1944 - januari 1945

    Een Order of Battle van de 82nd Airborne Division tijdens het Ardennenoffensief ontbreekt nog. Kunt u ons hiermee helpen of heeft u aanvullende gegevens voor de incomplete slagordes op de vorige pagina’s neem dan contact met ons op via het contactformulier.

    Noten

    1. Headquarters and Headquarters Company 82d Airborne Division (All American) / US Army Center of Military History
    2. Rutledge, 1918, pag. 1
    3. McGrath, 2004, pag. 172
    4. 82nd Division (NA) Composition / US Army Center of Military History