TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Executie van burgers in Vinkt, 27 mei 1940
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 8 april 2003

Executie van burgers in Vinkt, 27 mei 1940

Aanloop Vinkt is een dorpje in Oost-Vlaanderen met ongeveer 1200 inwoners en ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Gent, gelegen aan de weg Aarsele-Deinze. Hier vond één van de grootste drama´s plaats uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de begindagen van mei 1940 trokken veel vluchtelingen vanuit de grote steden naar deze omgeving, mensen die door het oorlogsgeweld uit hun huizen verdreven waren en op zoek waren naar enige veiligheid en een goed heenkomen op het platteland. Het teruggeslagen Belgische leger verschanste zich ondertussen achter de Leie en het Kanaal van Schipdonk om de Duitse oprukkende troepen proberen tegen te houden. Aan het Leiefront boden de goed getrainde en gemotiveerde Ardense Jagers uitzonderlijke weerstand en wisten inderdaad door hun optreden de Duitse opmars te stoppen. Echter, voor Vinkt betekende dit het begin van een nachtmerrie.

Executie van Italiaanse soldaten op Kefalonia, september 1943
  • Artikel door Redactie TracesOfWar.com
  • Geplaatst op 9 augustus 2010

Executie van Italiaanse soldaten op Kefalonia, september 1943

Eind september 1943 werden op het Griekse eiland Kefalonia circa 5.000 Italiaanse krijgsgevangenen geëxecuteerd door de Duitsers. De Italianen maakten deel uit van de Acqui divisie. Het bloedbad, dat de historische achtergrond vormt voor het boek “Captain Corelli’s Mandolin” uit 1993 en de gelijknamige speelfilm uit 2001, staat bekend als het bloedbad van de Acqui divisie of het bloedbad van Kefalonia.

Executie van kampbewakers in Dachau, 29 april 1945
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 11 november 2005

Executie van kampbewakers in Dachau, 29 april 1945

Op 29 april 1945 werd Konzentrationslager Dachau bevrijd door eenheden van de Seventh Army. Zowel de 42nd "Rainbow" Infantry Division als de 45th "Thunderbird" Infantry Division waren betrokken bij de bevrijding, maar welke eenheid als eerste het concentratiekamp bereikte en bevrijdde is een omstreden vraagstuk. Niet alleen de vraag welke divisie KZ Dachau als eerste bevrijdde is controversieel. Tijdens de bevrijding werden namelijk meerdere kampbewakers geëxecuteerd door Amerikaanse soldaten, maar rond de exacte toedracht en het aantal slachtoffers verschilt men van mening.

Executies in de bossen van Norg
  • Artikel door Gerrit Hazenberg
  • Geplaatst op 13 maart 2015

Executies in de bossen van Norg

De mooie bossen rond Norg in Noord-Drenthe waren aan het einde van de oorlog het decor van gruwelijke daden. Door heel Nederland vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsmisdaden plaats, maar Noord-Nederland werd aan het einde van de oorlog op dit gebied extra zwaar getroffen. De naar het Noorden optrekkende bevrijders bewerkstelligden dat fanatieke en gewelddadige nazi’s en hun aanhangers zich vestigden in het nog niet bevrijde gebied in het Noorden van ons land. Daar zetten zij hun activiteiten tot aan de bevrijding op wrede wijze en met dwangmatig plichtsbesef voort.

Razzia op Putten, 1-2 oktober 1944
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 27 september 2004

Razzia op Putten, 1-2 oktober 1944

In de nacht van zaterdag 30 september op zondag 1 oktober 1944 vond een aanslag van een verzetsploeg plaats op een Duitse militaire auto in de buurt van de Oldenallersebrug, tussen Nijkerk en Putten. Hoofd van deze verzetsgroep die onderdeel was van de Raad van Verzet (RVV), die bestond uit acht personen en al geruime tijd een schuilplaats had gevonden in de bossen tussen Putten en Voorthuizen, was opperwachtmeester van de politie Ab Witvoet. De andere leden die hadden deelgenomen aan deze aanslag, waren de ondergedoken student Frans Slotboom, de Puttenaar Piet Oosterbroek, landarbeider Chris Helsdingen, jurist mr. W. Rengers Hora Siccama, de Britse para Keith Banwell, een instructeur-brenschutter die na de nederlaag tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 in de omgeving was achtergebleven en in de dagen daarna uit Duitse gevangenschap was weten te ontsnappen, de ondergedoken Amsterdammer Piet Dankaart die mitrailleurschutter was, en Willem van Heesen, een ondergedoken controleur van de economische dienst.