TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Duitse 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte SS Adolf Hitler
  • Artikel door Arthur Sessink
  • Geplaatst op 22 januari 2019

Duitse 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte SS Adolf Hitler

De Leibstandarte SS Adolf Hitler kent van alle Waffen-SS divisies de langste ontstaansgeschiedenis en het meest unieke karakter.

Duitse Heer Infanterie-Divisionen
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 7 mei 2021

Duitse Heer Infanterie-Divisionen

Op deze pagina's vind u een overzicht van de Duitse Heer Infanterie-Divisionen zoals deze tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet. Deze overzichten zijn verre van compleet. Op basis van nog te verschijnen artikelen op Traces of War, zullen de volgende pagina's worden aangevuld en uitgebreid. In dit overzicht kunt u de Infanterie-Division de leichte Infanterie-Divisionen en de Infanterie-Divisionen (motorisiert) terugvinden.

Duitse Heer Kavallerie-Divisionen
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 3 april 2023

Duitse Heer Kavallerie-Divisionen

Waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de Kavallerie bij de diverse Duitse legers nog een aanzienlijke rol speelde, werd deze gedurende het interbellum steeds verder teruggedrongen. Kende de Reichsheer tussen de twee Wereldoorlogen nog drie Kavallerie-Divisionen, bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog telde de Wehrmacht er nog maar twee. Tegenwoordig kent Duitsland geen Kavallerie eenheden meer.

Duitse Heer Panzergrenadier-Divisionen
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 10 mei 2021

Duitse Heer Panzergrenadier-Divisionen

Op 15 oktober 1942 werden de Infanterie-Regimenter (motorisiert) omgevormd tot Grenadier-Regimenter (motorisiert) en werden deze vanaf 1 april 1943 bij de Panzertruppen ingedeeld. Op 23 juni 1943 werden analoog hieraan de Infanterie-Divisionen (motorisiert) omgevormd tot Panzergrenadier-Divisionen. In onderstaande overzichten zijn de Panzergrenadier-Divisionen en de als zodanig te bestempelen divisionen van de Duitse Heer opgesomt.

Duitse Luftwaffe Kampfgeschwader
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 3 maart 2024

Duitse Luftwaffe Kampfgeschwader

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kende de Duitse Reichsheer een aantal Kampfgeschwader (der Obersten Heeresleitung), oftewel Kagohl. Deze eenheden bestonden van 1915 tot ze in 1917 werden omgevormd tot Bombengeschwader der Obersten Heeresleitung (Bogohl). Na de Tweede Wereldoorlog was het Duitsland niet toegestaan militaire luchteenheden te hebben. He zou tot 1936 duren voordat Duitsland, bij de instelling van de Luftwaffe, bommenwerpereenheden zou invoeren onder de aanduiding Kampfgeschwader. Een Luftwaffe Kampfgeschwader is het beste te vergelijken met een Britse Bomber Group of een Amerikaanse Bomber Wing.

Kriegsmarine op de Veluwe
  • Artikel door Maurice Laarman
  • Geplaatst op 9 juli 2020

Kriegsmarine op de Veluwe

Het is een interessant gegeven dat een groot deel van de manschappen van de Kriegsmarine, actief in alle geledingen, van kleine Unterseebootjäger tot de Tirpitz, en in alle windrichtingen, van een kustbatterij in Biarritz tot op U-Boote in het Oosten, hun loopbaan zijn begonnen in Nederland.

Opkomst en ondergang van Panzerarmee Afrika
  • Artikel door Matthias Ouwejan
  • Geplaatst op 2 mei 2020

Opkomst en ondergang van Panzerarmee Afrika

In 1941 besloot Adolf Hitler om in Noord-Afrika een nieuw front te openen tegen de Britten. Het Afrikakorps, zoals de eenheid in 1941 nog heette, maakte snel terreinwinst onder de ambitieuze commandant Erwin Rommel, maar verloor dat in november 1941 na de succesvolle operatie Crusader van de Britten.