TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Luftschutz-Ehrenzeichen 2. Stufe

Het Luchtwacht Ereteken 2e klasse (Luftschutz-Ehrenzeichen 2e Stufe) is vervaardigd uit zink of tombak en heeft de vorm van een grote ronde grijs zilveren medaille met in het midden een groot hakenkruis. Rond dit hakenkruis heen staat de tekst “Für verdienste im Luftschutz” en aan de buitenkant van deze tekst is een opgehoogde rand geplaatst. Naast deze rand zit een brede eikenbladerenkrans met aan de onderzijde een lintknoop en aan de bovenzijde van de medaille zit een klein oogje bevestigd. Deze krans vormt tevens de buitenste rand van de medaille. Aan de achterkant zijn het hakenkruis en de tekst vervangen door het jaartal 1938, dit verwijst naar het jaar van indienststelling. Door het oogje aan de bovenkant van de medaille komt het ringetje waar het lint doorheen zit. Het brede lint bestaat uit in het midden een brede lila kleurige streep, die geflankeerd wordt door een smalle rode, witte en zwarte streep.

Het Luchtwacht Ereteken 2e klasse werd verleend voor moedig optreden binnen de Luchtbeschermingsdienst (Reichsluftschutzbund) en kon worden uitgereikt aan leden van de Luchtbeschermingsdienst, maar ook aan fabrieksbeveiligers, leden van de brandweer, politie, enz. De ontvanger moest echter al wel 4 jaar in dienst zijn bij de Luftschutz. Het Luchtwacht Ereteken werd op de linkerborstzak gedragen en werd uitgereikt in een papierenzakje of kartonnen doosje waar de naam van de onderscheiding opgestempeld is. Te samen met de uitreiking kwam een standaard verleningsdocument, tevens werd de uitreiking in het Soldbuch genoteerd.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Ehrhardt, Paul-Albrecht  

Bronnen