TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Luftschutz-Ehrenzeichen 1. Stufe

Het Luchtwacht Ereteken 1ste Klasse (Luftschutz-Ehrenzeichen 1e Stufe) heeft de vorm van een kruis met 4 brede afgeronde punten, met in het midden van het kruis een groot hakenkruis. De 4 armen van het kruis hebben een gepokt/kiezelsteenachtig uiterlijk met gladden buitenranden. Onder deze 4 armen is een platte cirkel met opstaande randen geplaatst en in het vlakke gedeelte van deze cirkel staat de tekst “Für verdienste im Luftschutz.” Aan de achterkant hebben de 4 armen hetzelfde gepokte/kiezelsteenachtige uiterlijk en staat er in de punt van de linkerarm het cijfer 19 en in de punt van de rechterarm 38. Dit verwijst naar het jaartal 1938, de datum van indienststelling. Het kruis is uit zink of tombak vervaardigd en daarna verguld. Aan de bovenzijde is een lipje geplaatst, waardoor het bevestigingsplaatje heen zit waarmee de medaille aan het ringetje van het lint is bevestigd. Het brede lint bestaat uit in het midden een brede lila kleurige streep, die geflankeerd wordt door een smalle rode, witte en zwarte streep.

Het Luchtwacht Ereteken 1ste Klasse werd uitgereikt voor buitengewoon moedig optreden en dienstverlening ter bescherming van de Duitse burger bevolking. Tijdens de gehele oorlog is deze onderscheiding slecht 150 keer uitgereikt, waardoor dit een zeer exclusieve onderscheiding geworden is. Het was voor de ontvanger niet noodzakelijk om al in het bezit van de 2e Klasse medaille te zijn om met het kruis van de 1ste Klasse te kunnen worden onderscheiden. Echter na uitreiking van het kruis van de 1ste Klasse mocht de medaille van de 2e Klasse niet meer gedragen worden. Het Luchtwacht Ereteken 1ste Klasse werd op de linkerborstzak gedragen en werd uitgereikt in een doosje waar de naam van de onderscheiding op gestencild is. Te samen met de uitreiking kwam een standaard verleningsdocument, tevens werd de uitreiking in het Soldbuch genoteerd.
De aanbevelingen voor het uitreiken van deze onderscheiding gingen naar het Reichsministerium der Luftfahrt en hier werd verder beslist of de aanbevolen ontvanger ook daadwerkelijk werd onderscheiden met het kruis van de 1ste Klasse.

Daluege, Kurt Max Franz (SS)* 15 september 1897
† 24 oktober 1946

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Daluege, Kurt Max Franz (SS)15-09-189724-10-1946meer

Bronnen