TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Anerkennungsurkunde des OBdH für Flugzeugabschüsse

Deze versie van de "Anerkennungsurkunde" werd op 6 september 1941 ingesteld door Generalfeldmarschall von Brauchitsch, toen de Oberbefehlshaber des Heeres. De oorkonde kon worden verkregen voor het neerschieten van een vliegtuig met normale infanterie wapens. De oorkonde kon worden verleend aan aaneengesloten eenheden of wanneer de actie kon worden toegerekend aan een specifiek persoon, ook aan militairen van de Heer en de Waffen-SS.

De oorkonde bestond uit een voorgedrukt exemplaar in A5 formaat, welke met een typemachine werd ingevuld. Tot zijn ontslag werden de oorkonden door von Brauchitsch persoonlijk ondertekend. Nadat Hitler het opperbevel zelf ter hand had genomen, werden geheel nieuwe Anerkennungsurkunden geproduceerd in het formaat A4 en van naam en handtekening van Hitler voorzien. De tekst op de oorkonde luid: "Ich spreche dem/der ... für den Abschuss eines feindlichen Flugzeuges bei ... am ... meine besondere Anerkennung aus."

Toen op 12 januari 1945 het "Sonderabzeichen für den Abschuss von Flugzeugen durch Handfeuerwaffen oder kleinkalibrige Maschinenwaffen" oftewel het "Tieffliegervernichtungsabzeichen" werd ingesteld, werd in de voorwaarden opgenomen dat de verkrijgers van de "Anerkennungsurkunde für Flugzeugabschüsse bei Abschuss mit Infanteriewaffen" na 22 juni 1941, met terugwerkende kracht het "Tieffliegervernichtungsabzeichen" uitgereikt konden krijgen.

Berkenbusch, Wilhelm* 26 juni 1918
† 23 oktober 2002

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Berkenbusch, Wilhelm26-06-191823-10-2002meer

Bronnen