TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Luchtoorlog boven Rosmalen 1940-1945

Titel:
Luchtoorlog boven Rosmalen 1940-1945
ISBN10:
9080207446
Schrijver:
Hermens, A.
Aantal pagina's:
138
Uitgever:
Ad Hermens
Jaar van uitgifte:
2004

Gerelateerd nieuws

Foto's rond de bevrijding van Rosmalen

dec2020

Foto's rond de bevrijding van Rosmalen

De bevrijding Rosmalen is al ruim beschreven in mijn boeken: Rosmalen in de vuurlinie 1944-1945 (1994) en Luchtoorlog boven Rosmalen 1940-1945 (2004). Ondanks al deze informatie werden na bijna 75 jaar toch nog drie unieke foto’s van de bevrijding ontdekt. Schrijver dezer heeft er minstens een nacht van wakker gelegen. In die periode direct na de bevrijding bezaten maar weinig inwoners een fototoestel en film was schaars en prijzig. Vele geallieerde troepen te Rosmalen zagen ook deze twee vernielde Duitse tanks. In archieven van de troepen waren ook geen opnamen te vinden. Veel van mijn leeftijdsgenoten zijn niet meer onder ons en ben ik aangewezen op mijn geheugen. Gelukkig was er een lange periode na de bevrijding geen school en was er veel tijd om te spelen en in de omgeving rond te hangen. Het gehele gebied was voor mij een grote speelplaats en je kende ieder boompje en struikje. De Duitse Rode Kruistrein en natuurlijk deze Duitse tanks die voor ons, vooral de jongens, een gewild speeltuig waren. Wij spraken over tanks, maar vernamen later dat het een kanon op een rupsvoertuig was, zonder draaibare koepel.

Lees meer

Het Duitse kanon op de Eindhovenseweg, Geldrop - September 1944

jul2019

Het Duitse kanon op de Eindhovenseweg, Geldrop - September 1944

Els Heuvelink vertelt: ik heb in mij jeugdjaren, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, als redelijk onbezorgd ervaren. Gezegd moet worden dat mijn moeder een erg flinke vrouw was, die nooit enige angst heeft getoond. Het weerzien van mijn eigen tekening haalt een belangrijke herinnering naar boven. Op een dag ontdekte mijn vader dat alle dikke bomen langs onze straat in Geldrop een band van springstof om de stam hadden. Er kwamen zwetende, sjokkende, in plaats van marcherende, soldaten langs. De sirenes begonnen te loeien en wij moesten snel de kelder in. Buiten hoorden we de Duitse officieren brullend bevelen geven. Het was een vreselijk geschreeuw dat maar aanhield. Mijn vader hield het op een gegeven ogenblik niet meer uit en is stiekem en heel voorzichtig gaan kijken. Even later kwam hij struikelend de kelder weer in om te vertellen dat er twee kanonnen tussen de eikenbosjes naast ons huis stonden, gericht op Eindhoven en... op ons huis!

Lees meer