TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Overleven deel 2

Titel:Overleven deel 2 - De lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers in WOII
Schrijver:Penning, Y
Uitgever:Penningboek
Uitgebracht:2020
Pagina's:592
Taal:Nederlands
ISBN:9789081609920
Omschrijving:

‘Overleven deel 2’ is uiteraard het vervolg op ‘Overleven deel 1’, maar hiermee is de serie nog niet ten einde gekomen. ‘Overleven’ wordt een drieluik en deel 3 zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Bij films, maar ook bij boeken, is deel 2 vaak wat zwakker dan deel 1. De filmmaker of auteur kan volgens een soort van routinematige wijze zijn gaan werken en is mogelijk door kritieken of verkoopcijfers van deel 1 negatief beïnvloed. Zeker als er ook nog een deel 3 volgt, dat tot de uiteindelijke climax moet leiden, wordt het tweede deel vaak gezien als vulling of een bruggetje tussen deel 1 en deel 3. Gelukkig is dit niet het geval bij ‘Overleven deel 2’. De sneltrein waarop je in deel 1 meegevoerd werd, dendert onvermoeid voort met deel 2.

Zeven Nederlandse mariniers die gestationeerd waren op Curaçao, zouden op 1 september 1939 afzwaaien. Maar op 28 augustus 1939, slechts vier dagen voor hun groot verlof, werd de mobilisatie afgekondigd. Aan al hun toekomstplannen kwam op dat moment een abrupt einde. De mariniers waren nu gedwongen in dienst te blijven tot minimaal een half jaar na het einde van de verwachte oorlog. Nadat de Tweede Wereldoorlog een feit was, werden de mariniers overal ter wereld ingezet om de geallieerde zaak te dienen. Slechts twee van de genoemde zeven mariniers overleefden de oorlog, waaronder de vader van schrijfster Ynskje Penning, Frans van Staalduinen.

Eén van de twee overlevenden, met de bijnaam Stook, maakte de belangrijkste zeeslagen en landingen mee en eindigde zijn carrière als een van de meest gedecoreerde leden van het Korps Mariniers. De vader van de schrijfster, in het boek Frank van Yzerberg geheten, maakte de Slag om de Atlantische Oceaan van het begin tot het einde mee als bezorger van geheime post; van de Nederlandse Antillen, via de Verenigde Staten, naar de Nederlandse regering in ballingschap in Londen.

‘Overleven deel 2’ beslaat de periode 1942-1943, een tijd waarin de kantelpunten van de Tweede Wereldoorlog zich afspeelden. De schier eindeloze overwinningen en veroveringen van de As-mogendheden kwamen tot een einde en de geallieerden begonnen hun eerste overwinningen te behalen. Dit werd in Europa bewerkstelligd doordat de Duitsers zich stuk liepen op de Sovjettroepen na de verloren Slag om Stalingrad. In de Pacific behaalde de US Navy een overwinning op de onoverwinnelijk geachte Japanse Keizerlijke Marine tijdens de Slag bij Midway en werden de Japanners voor het eerst op land verslagen tijdens de Slag om Guadalcanal. Door de inzet van escortevliegdekschepen werden de Atlantische konvooien beter beschermd, waardoor ook de Slag om de Atlantische Oceaan langzaam maar zeker op een overwinning voor de geallieerden begon uit te draaien. Dit ging uiteraard gepaard met grote verliezen aan beide zijden, wat in ‘Overleven’ zo goed beschreven wordt, dat de lezer in alle emoties meegetrokken wordt.

Net als in deel 1 heeft auteur Penning het verzonnen verhaal over de zeven Nederlandse mariniers aangevuld met non-fictieve gebeurtenissen en historische feiten. Hierdoor kan de lezer beter begrijpen waarom de mariniers op bepaalde fronten werden ingezet. Ook in dit deel is de hoeveelheid historisch materiaal goed uitgebalanceerd.

‘Overleven deel 2’ is 80 pagina`s dikker dan deel 1, maar dat is geen probleem. Het boek leest vlot en is een echte ‘page turner’. Ynskje Penning heeft met ‘Overleven 2’ hetzelfde nog onontdekte pad bewandeld, dat deel 1 zo goed maakte. Ze heeft daarmee het eerbetoon aan de Koninklijke Marine, de Nederlandse koopvaardij, het Korps Mariniers en Frans van Staalduinen voortgezet.

Beoordeling: Uitstekend!

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
24-01-2021
Laatst gewijzigd:
04-02-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen