TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jarrett, Harry Bean

Geboortedatum:
12 oktober 1898 (Valley Forge/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
9 april 1974
Dienstnummer:
0-57619
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Morris (DD-417), U.S. Navy
Toegekend op:
februari 1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer USS Morris (DD-417) tijdens de Slag in de Koraalzee en tijdens de redding van overlevenden van de USS Lexington op 8 mei 1942. Onder voortdurend gevaar van aanvallen door vijandelijke Japanse vliegtuigen en in een periode waarin de Lexington heen en weer werd geslingerd door zware explosies en verteerd door woeste vlammen bracht Cmdr. Jarrett met dappere minachting voor zijn eigen veiligheid zijn schip langszij de kreupele carrier en nam een aanzienlijk deel van de bemanning aan boord. Zijn initiatief en leiderschap in een gevaarlijke noodsituatie droegen aanzienlijk bij aan het beperken van de verliezen en aan de redding van vele overlevenden die anders zouden zijn omgekomen. Cmdr. Jarrett optreden gedurende de actie paste binnen de hoogste tradities van de marine van de Verenigde Staten.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 311 (February 1943).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Squadron 53 (DesRon 53), US Navy
Toegekend op:
8 december 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van Destroyer Squadron Fifty Three (DesRon 53), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Palau tussen 9 en 14 september 1944; op Luzon tussen 12 en 22 september 1944 en op de Ryukyu eilanden en Formosa tussen 6 en 14 oktober 1944. Captain Jarrett, een kundig en dapper leider leidde de eenheden onder zijn commando bij het leggen van een gordijn van zwaar en nauwkeurig luchtafweervuur en droeg daarmee bij aan het succes van zijn eenheden bij het afslaan van drie vastberaden vijandelijke luchtaanvallen zonder enige schade aan de vlooteenheid. Zijn moed en leiderschap gedurende een periode van voortdurende actie strekken Captain Jarrett en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

General Orders: Commander 2d Carrier Task Force: Serial 0356 (December 8, 1945).

Bronnen

  • Foto 1: Bill Gonyo
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Home of Heroes

Foto

Thema's