TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Saur, Karl Otto

    Geboortedatum:
    16 juni 1902 (Düsseldorf/Rijnprovincie, Duitsland)
    Overlijdensdatum:
    28 juli 1966 (Pullach/Beieren, Duitsland)
    Nationaliteit:
    Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

    Biografie

    Chef des technischen Amtes im Reichsministerium für Bewaffnung und Munition.

    Karl-Otto Saur was Staatssekretaris in het Rijksministerie voor bewapening en oorlogsproduktie in Duitsland tijdens het Nazi tijdperk en formeel de laatste Minister van Defensie van het Derde rijk.

    Saur was ingenieur van beroep. Na zijn afstuderen, ging hij wekren bij Thyssen en nam het ingenieursbureau van zijn familie over te Freiburg, toen zijn vader overleed. Tijdens de grote depressie in 1929 ging het bedrijf failliet. Saur ging terug naar Thyssen in 1929 en werd direkteur van de August Thyssen-Hütte. Hij was lid van de NSDAP vanaf 1931. Tevens werd hij lid van het Nationaal Socialistische Gilde van Duitse Ingenieurs en de Organisatie Todt, waar hij opklom tot de rechterhand van Fritz Todt.

    Na Todt's dood in 1942 tijdens een vliegtuigongeluk, werd Saur officieel de rcherhand van de Nieuwe Minister van Bewapening Albert Speer. Saur werd gezien als onbarmhartig in het bereiken van militaire doelen, was betrokken bij alle orders tot ophoging van de militaire produktie die de toevoer van dwangarbeiders regelden tot het einde van de oorlog. In zijn politiek testament benoemde Hitler Karl-Otto Saur tot de nieuwe Minister van Defensie en opvolger van Albert Speer toen deze uit de gratie viel bij Hitler. Na de dood van Hitler, ging Dönitz door met Saur als minister, maar beneomde tevens Speer weer in zijn functie. Vanaf mei 1945 was Saur in Amerikaans gevangenschap.

    In 1948 werd hij getuige in de vervoglingen tijdens het Neurenberg-Krupp proces, de Amerikanen beloofden hem immuniteit voor vervolging vanwege oorlogsmisdaden, indien hij staatsgeheimen overdroeg, aangezien zij de collectieve schuld van de Duitse industrie wilden bewijzen. Hierdoor werd hij door de industrie als verrader gezien en werd sociaal geïsoleerd. Tijdens de denazificatie werd hij geclassificeerd als 'bevriend reiziger" en werd kort daarna vrijgelaten.

    Saur stichtte in 1949 een Ingenieursbureau en werd een kleine uitgeverij. Pas vanaf de jaren 1960 werd Saur Verlag economisch succesvol onder zijn zoon Klaus Gerhard Saur.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    5 juni 1943
    Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Hauptdienstleiter
    Eenheid:
    Reichsministerium
    Toegekend op:
    29 oktober 1944
    Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes mit Schwertern
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    20 april 1945
    Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes in Gold ohne Schwertern

    Bronnen

    Foto