TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goranov, Volkan Semyonovich

    Overlijdensdatum:
    29 april 1087 (Sofia, Bulgarije)
    Nationaliteit:
    Bulgaarse (1908-1946, Koninkrijk)

    Biografie

    Goranov werd in 1904 in Bessarabovo, Bulgarije geboren. Nadat hij in militaire dienst was opgeroepen, werd hij opgeleid bij de Luchtmacht school en geplaatst in een Bulgaars Luchteskader.
    Al op jonge leeftijd sympathiseerde hij met de communisten en werd hij uit de Bulgaarse Luchtmacht gezet na deelname aan een 1 mei demonstratie. Na vrij te zijn gelaten uit de gevangenis, emigreerde hij in de jaren 1920 naar de Sovjet-Unie en werd hij Sovjet burger onder de naam Volkana Goranova. Hij nam dienst in het Rode Leger en werd instructeur bij de Tambov vliegschool.
    Onder de naam van de Turk Halila Ekrema, nam hij deel aan een International Brigade tijdens de Spaanse Burgeroorlog en vloog hij met een Potez-54 toestel in het “Espania” eskader binnen de Republikeinse Luchtmacht. Voor zijn moedig gedrag en heldendaden kreeg hij de onderscheiding Held van de Sovjet-Unie. Hij keerde terug naar de Sovjet-Unie en werd aangesteld als hoofd van het Management bij de opleidingsinstituten voor de Burger Luchtvloot van de USSR.

    Na de Tweede Wereldoorlog keerde hij onder de naam Zahari Zahariev terug naar Bulgarije en werd hij hoofd van de Bulgaarse Luchtmacht en Plaatsvervangend Minister van Defensie van de Volksrepubliek van Bulgarije. Later werd hij aangesteld als Militaire Attache in Moskou.
    Op latere leeftijd werd hij nogmaals onderscheiden als Held van de Sovjet-Unie en Held van Bulgarije. Goranov overleed op 29 april 1987 in Sofia.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    31 december 1936

    Onderscheiding Nr 22
    Medal

    Bronnen

    Foto