TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Abas, Rudolf

Geboortedatum:
17 juli 1918 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 mei 1944 (Dachau)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Rudolf Abas is op 17 juli 1918 in Amsterdam geboren als derde kind van Pinehas Abas (1876) uit Amsterdam en Helene Abas-Limkowski (1882-1943) uit Warschau. Hij woont in de Scheldestraat 72-II en is vertaler.

Rudolf heeft Zwitserland bereikt en komt in het werkkamp Les Verrières terecht. Hij raakt er bevriend met Engelandvaarder Hendrik Gerlach. Als ze horen dat de Amerikanen op Sicilië zijn geland, proberen ze via Lugano naar Italië te vluchten. Ze weten echter niet dat Italië door Duitsland is ingelijfd en worden na een dag in Lanzo d''Intelvi gearresteerd en aan de Duitsers uitgeleverd.

Tijdens hun transport naar München slagen ze erin uit de trein te springen, maar kort daarna worden ze toch weer gearresteerd. In een politiecel in Innsbruck hoort Gerlach voor het laatst iets van zijn reisgenoot. ''De kreet van ontzetting van mijn vriend, die op dat moment gevoeld moet hebben wat hem te wachten stond'', schrijft hij later aan dr Lou de Jong. Op 13 mei 1944 komt Abas in Dachau aan waar hij na drie dagen vermoord wordt. Hij was niet getrouwd. Henk Gerlach heeft de oorlog overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto