TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Andreoli, Frans George Maria Joseph

Geboortedatum:
1905 (Den Haag, Nederland)
Overlijdensdatum:
24 oktober 1947 (Singapore)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Landstorm-Sergeant
Eenheid:
2e Compagnie, IIIe Landstorm bataljon, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL)
Toegekend op:
13 september 1947
"Heeft zich, in de oorlogsmaanden 1941/1942, ingedeeld als brigadecommandant bij de 2e Compagnie van het IIIe Landstorm bataljon te Malang, in de strijd tegenover de Japanners zeer moedig gedragen.
Toen deze compagnie n.l. op 5 Maart 1942 opdracht ontving om de weg Kartobono-Djombang af te sluiten, was zijn brigade opgesteld in de vooruitgeschoven sectie.
Om 23.00 uur van die dag werd door een sterke Japanse afdeling aankomende op 22 trucks, een heftige aanval ingezet, welke echter door de brigade-Andreoli en zijn neven liggende brigade werd opgevangen.
Hij wist zijn brigade volledig in de hand te houden, het K.M.- en geweervuur geheel volgens de ontvangen aanwijzingen te leiden, en, door het steeds ordelijk terugtrekken en opnieuw stelling nemen, te bereiken, dat de opmars van de vijand over een afstand van 1500 m., een vertraging van 2½ uur ondervond.
Aan eigen zijde sneuvelden militairen, terwijl hijzelve zich bevond onder de zwaargewonden, getroffen door een ontploffende vijandelijke mortiergranaat.
Op de plaats, waar deze eerste aanval werd gestuit, werd later door de Japanners een gedenkteken opgericht voor de vele aldaar gesneuvelde Japanse militairen."

KB nr 20
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto