TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mitralexis, Marinos

Geboortedatum:
1920
Overlijdensdatum:
september 1948 (Egeïsche Zee)
Nationaliteit:
Griekse (1935-1973, Koninkrijk)

Biografie

Marinos Mitralexis, de moderne Griekse held.

In de Griekse cultuur zijn er vele helden te vinden. De klassieke helden zijn vereeuwigd in de epische gedichten die over hen zijn geschreven. Door vertellingen, films en andere media blijven deze daden onder de aandacht komen en kent tegenwoordig iedereen figuren als Hercules, Ajax en Odysseus. In dit artikel staat een andere Griekse man centraal, die ook een eposwaardige heldendaad heeft gedaan: Marinos Mitralexis (1920 – 1948).

Op 28 oktober 1940 viel fascistisch Italië Griekenland binnen via Albanië. Daarbij werden de Italianen gesteund door hun luchtmacht. De Italianen hoopten op een snelle overwinning, maar vergisten daarin zich. In plaats daarvan kregen zij een lang conflict met de Grieken. Een van de Grieken die zich verzette tegen de Italiaanse invasie, was Marinos Mitralexis.
Het deel van de Griekse luchtmacht, waar Mitralexis als officier bij diende, vloog in PZL P.24 jachtvliegtuigen. De PZL.24 was een Pools vliegtuig bedoeld voor de export en leek op de PZL P.11. Het toestel had een dichte cockpit en vloog in mei 1933 voor het eerst. De bewapening bestond uit vier machinegeweren, waarvan twee in de vleugels geplaatst waren.

Op 2 november 1940 waren tien Italiaanse Z.1007 bommenwerpers opgestegen voor een bombardement op Salonika. Het 22e squadron, waartoe Mitralexis behoorde, steeg op om de bommenwerpers te verjagen. Door de komst van de Griekse jachtvliegtuigen dumpten de Italiaanse bommenwerpers hun dodelijke ladingen en keerden terug naar hun basis. De Griekse jagers zetten de achtervolging in en Mitralexis schoot al zijn munitie leeg op een bommenwerper. Zelf claimde hij dat deze neer was gehaald. Toch was dit niet genoeg voor de jonge Griek. Vervolgens vloog hij met zijn propeller tegen de straat van een andere bommenwerper. De bommenwerper moest landen en ondanks dat de piloot stierf, wisten de overige vier bemanningsleden uit het wrak te komen. Mitralexis zelf had ook een noodlanding gemaakt in de buurt. Met behulp van enkele boeren en zijn dienstwapen dwong hij de Italiaanse bemanning zich over te geven.

Voor deze daad werd hij onderscheiden en kreeg zelfs een postzegel waarop zijn actie werd afgebeeld. Op 9 februari 1941 claimt Mitralexis nog een waarschijnlijke overwinning. Een jager trekt zich terug, terwijl hij een spoor van zwarte rook achterlaat. Pas op 7 april 1941 werd het conflict beslist met een Italiaanse overwinning.

Mitralexis wist de Tweede Wereldoorlog te overleven en overleed in september 1948 toen zijn vliegtuig crashte boven de Egeïsche zee.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto: George Loukas (via Samuel de Korte)
  • - Samuel de Korte

Foto