TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Abel, Richard

Geboortedatum:
30 mei 1916 (Frankfurt, Duitsland)
Overlijdensdatum:
20 mei 2011
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Richard Abel is een Duitse Feldwebel van de bezettingsmacht van Tunesië in november 1942. Hij is zeer waarschijnlijk onderdeel van het 5. Fallschirmjäger Regiment en is gelegerd in de buurt van Depienne (nu Sminja).
Begin december 1942 ziet een Italiaanse bewoner bij de boerderij van Enriquez in de buurt van Depienne vijf joodse jongens praten met een Engelse verkenningseenheid. De Italiaan meldt dit aan de in de buurt gelegerde Duitsers. De vijf jongens: Louis Beretvas, André Bessis, Gilbert Bessis, Claude Enriquez en Yvan Enriquez, worden op 10 december 1942 gevangen genomen door Duitse Fallschirmjäger en beschuldigd van spionage. De jongens zullen aan de SS uitgeleverd worden. Abel weet wat de Joodse jongens te wachten staat. Abel wint het vertrouwen van de gevangenen en overtuigt hen om te vluchten richting de linies van de geallieerden. Abel helpt ze op 12 december ontsnappen en geeft de jongens eten, een pistool en een kaart waarop de mijnenvelden zijn aangegeven. Bij Goubellat komen de jongens twee officieren van de Irish Fusseliers tegen en zijn veilig.
Later bezoekt Abel de ouders van Louis Beretvas in Tunis en vertelt wat er met hun zoon is gebeurd. Hij laat een briefje zien dat Louis in de haast nog had geschreven. De ouders van Beretvas bieden Abel een plek om onder te duiken. Begin 1943 duikt Abel onder bij de Joodse familie in Tunis.
In mei 1943 is Tunesië bevrijd door de geallieerden. Abel besluit naar Marokko te vertrekken. Bij de grensovergang van Martimprey wordt Abel gevangen genomen. Hij verblijft 18 maanden in krijgsgevangenschap in Marokko, vervolgens anderhalf jaar in de VS en 18 maanden in Groot Brittannië. Begin 1948 wordt Abel vrijgelaten.
Op 2 januari 1969 wordt Abel de onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de volkeren’ toegekend door de Israëlische staatsinstelling Yad Vashem (dossiernummer M.31.2/510). Op 2 november 1972 plant Richard Abel zijn boom tijdens een ceremonie in The World Holocaust Remembrance Center in Jeruzalem. Richard Abel overlijdt op 20 mei 2011 op 94 jarige leeftijd.

In 2018 is de roman ‘Piccola Sicilia’ van de Duitse schrijver Daniel Speck verschenen. Het verhaal is gebaseerd op de gebeurtenissen die in 1942 plaatsvonden bij Depienne in Tunesië.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2 januari 1969
Yad Vashem-decoration

Bronnen

Foto