TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Soebroto, Gatot

Geboortedatum:
10 oktober 1909 (Jatilawang, Java, Nederlands-Indië)
Overlijdensdatum:
11 juni 1962 (Wafat, Jakarta, Indonesië)
Begraven op:
Graf Held Gatot Subroto
Dienstnummer:
niet bekend (unknown)
Nationaliteit:
Indonesisch (1945-heden, Republiek)

Biografie

In 1923 schreef Gatot Soebroto (soms ook gespeld of vermeld als Subroto) zich in voor de militaire school in Magelang. Na zijn afstuderen trad hij toe tot het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en klom op tot sergeant. In 1942 vielen de Japanners Nederlands-Indië binnen en Gatot sloot zich aan bij de PETA (Tentara Sukarela Pembela Tanah Air of het vrijwilligersleger van verdedigers van het vaderland), een Indonesiche paramilitaire eenheid gevormd door het Japanse Keizerlijke Leger tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Hij kreeg zijn training in Bogor en werd aangesteld als commandant van een compagnie in Banyumas en klom vervolgens op tot bataljonscommandant.

Gatot behoorde tot de groep ex-KNIL onderofficieren, waaronder de toekomstige president Soeharto en de toekomstige stafchef van het leger Ahmad Yani die zich aansloot bij het BKR (People's Security Agency), de voorloper van het Indonesische leger zodra het werd opgericht na de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945. Op 5 oktober 1946 werd hij benoemd tot commandant van de II / Gunung Jati-divisie in Midden-Java. Op 31 mei 1948 werd hij commandant van de militaire politie en later dat jaar militair gouverneur van de regio Surakarta-Semarang-Pati-Madiun. Hij was betrokken bij de onderdrukking van de Madiun-opstand van 1948. In juli 1949 ging hij naar Yogyakarta, kort nadat legercommandant Soedirman was teruggekeerd naar de stad, die op dat moment de hoofdstad was. Daar werd hij ziek en moest hij worden behandeld in het Panti Rapih-ziekenhuis.

Op 3 augustus 1949 kondigde president Soekarno een staakt-het-vuren af ​​met de Nederlanders, en Nasution, commandant van het Java Military Territory, besloot dat een reorganisatie van divisies nodig was om de dreiging van een mogelijke derde Nederlandse "politie-actie" het hoofd te bieden. De III en IV divisies van Centraal Java werden samengevoegd en Gatot Soebroto werd tot commandant benoemd, hoewel hij op dat moment nog in het ziekenhuis lag. Hij werd officieel ingehuldigd op 20 november als commandant van de hernoemde III / Diponegoro Division, die in december het IV / Diponegoro Military Territory werd. In deze hoedanigheid waarschuwde hij een van zijn brigadecommandanten, Soeharto, voor de oprichting van een transportonderneming met legervoertuigen, die de toekomstige president had opgezet om banen te creëren voor veteranen.

In maart 1952 verhuisde Gatot naar Makassar om het bevel over het VII / Wirabuana Military Territory over te nemen, dat heel Indonesië ten oosten van Java en Kalimantan besloeg. Op 16 november werd hij echter gearresteerd en ontheemd door zijn chef-staf, luitenant-kolonel J. F. Warouw. Dit was een van een reeks kleinschalige staatsgrepen tegen officieren die de schuld kregen van hun betrokkenheid bij het incident van 17 oktober 1952, waarbij troepen demonstreerden voor het presidentieel paleis in Jakarta en riepen op tot ontbinding van de wetgevende macht. Hoewel Gatot de demonstratie ondersteunde, was hij op dat moment niet aanwezig in Jakarta. Vervolgens werd hij als gevolg van het incident op de non-actieve status geplaatst of nam hij ontslag bij het leger.

Op 20 mei 1953 woonde hij een bijeenkomst bij onder leiding van Nasution (ook inactief) in Tugu, West-Java, waar werd besloten een politieke partij op te richten om te vechten voor de terugkeer naar de geest van de grondwet van 1945. De partij heette de Liga van Aanhangers van de Indonesische Onafhankelijkheid (IPKI) De partij won vier zetels bij de verkiezingen van 1955 en Gatot Soebroto werd lid van de Indonesische wetgevende macht die Midden-Java vertegenwoordigde.

Kort na de verkiezingen begonnen het kabinet en het leger met het benoemen van een stafchef van het leger ter vervanging van het waarnemend hoofd, kolonel Lubis, die niet officieel was geïnstalleerd. Gatot Soebroto kwam naar voren als een "compromis-kandidaat", maar wees de baan af omdat hij bang was dat hij door andere agenten zou worden gemanipuleerd. Hij vertelde het kabinet dat als ze een officier van hoge kwaliteit wilden, ze Nasution op de post moesten terugroepen. Nasution werd officieel herbenoemd op 7 november 1955. Het jaar daarop werd Gatot Soebroto benoemd tot plaatsvervangend chef-staf, een functie die hij bekleedde tot aan zijn dood.

In 1959 belegde hij samen met Nasution een speciale bijeenkomst van de belangrijkste politieke partijen van die tijd om hen over te halen het voorstel te steunen om terug te keren naar de grondwet van 1945, die negen jaar eerder was ingetrokken ten gunste van de voorlopige grondwet van 1950. Alle partijen waren het uiteindelijk eens, en op 5 oktober 1959 werd de grondwet van 1945 opnieuw ingevoerd bij presidentieel decreet.

Later dat jaar besloten Nasution en Gatot Soebroto om geen verdere actie te ondernemen tegen Soeharto na zijn ontslag uit het commando van de Diponegoro Divisie na onthullingen van betrokkenheid bij smokkel.

Gatot Soebroto stierf plotseling in Jakarta op 11 juni 1962 en werd tijdens de boeddhistische begrafenisceremonie begraven. Een week later werd hij uitgeroepen tot nationale held via presidentieel besluit nr.222 / 1962.

Een beeld van hem staat in de Hal van de Indonesische Helden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Generaal
Toegekend op:
1962

Bronnen