De veldslagen van de Tweede Wereldoorlog hebben zich niet afgespeeld op het vaste land van de Verenigde staten, dat wil echter niet zeggen dat er niets over deze oorlog te vinden is. De VS heeft actief deelgenomen aan de Tweede Wereldoorlog en hiervan zijn vele restanten te vinden. Veel van deze bezienswaardigheden zijn gedocumenteerd op de website Tracesofwar.com. Wie binnen de Verenigde Staten op zoek is naar bezienswaardigheden over de Tweede Wereldoorlog, kan zeker niet om Washington en het naastgelegen Arlington heen. De twee steden barsten van de herdenkingsmonumenten, musea en niet te vergeten de grootste nationale begraafplaats: Arlington National Cemetery. Om een indruk te geven van de bezienswaardigheden in dit gebied, zijn een aantal hiervan weergegeven in deze reportage. Voor een compleet overzicht van het grote aantal bezienswaardigheden kunt u op de bovenstaande landkaart klikken of via de zoekfunctie zoeken op: “Washington” of “Arlington”. De hieronder beschreven bezienswaardigheden zijn eenvoudig te voet of met het zeer goed geregelde openbare vervoer te bereiken. Het metronetwerk van Washington loopt door tot in Arlington, de begraafplaats heeft zelfs een eigen metrostation.

Washington

We beginnen onze route in “the nation’s capital”. De hoofdstad van Amerika bezit een aantal fraaie musea en oorlogsmonumenten. De meesten hiervan liggen op loopafstand van elkaar. Wat opvalt bij vrijwel alle musea is dat ze met erg veel investeringsgeld zijn opgezet, alles is van hoge kwaliteit, vooral wat betreft gebruikte bouwmaterialen. De musea in Washington zijn bovendien (op enkele commerciële na) kosteloos te bezoeken. Buiten Tweede Wereldoorlog bezienswaardigheden zijn er diverse andere bezienswaardigheden van andere oorlogen zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse Burgeroorlog, Eerste Wereldoorlog, Vietnamoorlog of de oorlog in Korea.

World War II Memorial
Een absolute must-see in Washington is het prachtige World War II Memorial. Dit gigantische monument is gelegen in het park the National Mall, achter het witte huis. Het is zeer fraai gesitueerd aan de Reflecting Pool wat aan de andere zijde grenst aan het indrukwekkende Lincoln Memorial. Het indrukwekkende in 2004 onthulde monument bestaat uit 56 palen van 5 meter hoog die in een cirkelvorm opgesteld. In het midden daarvan is een prachtige fontein aangelegd. Diverse Tweede Wereldoorlog taferelen zijn uitgebeeld en iedere Amerikaanse staat waarin slachtoffers zijn gevallen wordt genoemd. Niet ver van dit monument zijn bovendien het Vietnam Memorial en het prachtige Korea Memorial te bezichtigen. Het zijn natuurlijk geen WO2 bezienswaardigheden maar een bezoek is het zeker waard.Het indrukwekkende World War II Memorial (1,2), het Korea Memorial (3)

National Air and Space Museum
Na het World War II Memorial, is het Smithsonian National Air and Space Museum beslist een aanrader. Dit museum bevat een uitgebreide collectie Tweede Wereldoorlog vliegtuigen waaronder bijvoorbeeld een B17 Flying Fortress, B-29 Superfortress (bekend van het atoombombardement op Hiroshima), B-25 Mitchell, B-24 Liberator, Focke Wulf FW190, P-51 Mustang, een V1 en V2 raket en nog veel en veel meer. Buiten de vele vliegtuigen zijn er vele andere attributen te bewonderen uit de Tweede Wereldoorlog. Een topstuk in de collectie is de romp van de beroemde B-26 Marauder “Flak Bait”. Deze bommenwerper is recordhouder wat betreft het aantal gevlogen bombardement missies tijdens de Tweede Wereldoorlog. 202 missies boven Nederland, België, Frankrijk en Duitsland werden met dit toestel vanuit Engeland gevlogen door de 449th Bombardment Squadron, 322d Bombardment Group. Er is ook aandacht besteed aan het ontstaan van strategic bombing en de impact die het heeft gehad op o.a. Duitsland en Japan.

Het museum bevat veel meer dan alleen een Tweede Wereldoorlog collectie, met name de space collectie met vele space shuttles en NASA attributen is bijzonder, een echte aanrader, vooral omdat dit soort collecties in Europa erg zeldzaam zijn.


Een deel van de collectie van het Air and Space museum (1), de romp van de beroemde bommenwerper Flak Bait (2)

Naast deze hoogtepunten is er voor de liefhebber van Tweede Wereldoorlog bezienswaardigheden nog behoorlijk wat te vinden in Washington. Zoals gezegd is niet alles opgenomen in dit verslag, echter in de bovenstaande kaart zijn alle locaties te vinden, u kunt hiermee zelf een route samenstellen. Een aantal monumenten die er te vinden zijn, zijn hieronder uitgebeeld.


United States Navy Memorial (1), Japanese American World War II Memorial (2)


2nd Division Monument (1), De in 2014 geplante Anne Frank boom (2)

National Museum of American History
Een absolute topper wat betreft musea in Washington is het Smithsonian National Museum of American History. Dit museum wat gericht is op de vele facetten van de Amerikaanse geschiedenis, heeft een grote collectie over de Tweede Wereldoorlog en de vele andere oorlogen waarin America zich heeft gemengd. Wat voor een Europese bezoeker ook zeker interessant zal zijn is de expositie over de Vietnamoorlog, iets wat in Europa nauwelijks wordt behandeld. Er staat o.a. een Hu-1 (Huey) helikopter met een uitgebeeld Vietnamoorlog tafereel. Een ander bijzonder onderdeel uit de collectie van dit museum is een verbogen kolom van het stalen karkas van het in 2001 ingestorte World Trade Center. Wat betreft de Tweede Wereldoorlog, er is behoorlijk wat aandacht besteed aan de deelname van vrouwen in de oorlog, zoals vrouwen die vliegtuigen bouwden. Buiten dit is er aandacht voor wapens, voertuigen en de bombardementen op Duitsland en Japan. Het museum besteed bovendien veel aandacht aan een andere zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, de slavernij. De collectie hiervan is groot en zeker interessant.National Museum of American History

United States Holocaust Memorial Museum
Een bezienswaardigheid in Washington wat betreft de Tweede Wereldoorlog die behoorlijk wat bezoekers trekt is het United States Holocaust Memorial Museum. Het museum is (zoals de naam al aangeeft) meer een monument dan een museum. Vergeleken met de musea in Europa is het niet van grote betekenis. Er is echter wel veel aandacht besteed aan de herdenking van de Joodse slachtoffers, wat het dus meteen meer een monument maakt dan een museum.


United States Holocaust Memorial Museum

National Museum of American Jewish Military History
Dit museum, wat noordelijker gelegen maar prima bereikbaar met de metro, is een bezoekje waard. Het is geen bijzonder museum maar wie een indruk wil krijgen van wat Joodse militairen hebben bereikt en hebben toegevoegd aan verschillende oorlogen is hier aan het goede adres. De enthousiaste beheerder neemt alle tijd om u te informeren over de tentoongestelde attributen en de Joodse Medal of Honor dragers uit verschillende oorlogen.


National Museum of American Jewish Military History

Arlington

Arlington is vooral bekend vanwege de enorme nationale begraafplaats met o.a. het graf van president Kennedy. Ook het Pentagon en Fort Myer zijn bij velen bekend. De stad is vanuit Washington zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer of voor de stevige loper is het te voet ook goed te doen.

Iwo Jima Memorial
Aan de noordzijde van de begraafplaats staat het imposante Iwo Jima Memorial. Dit monument wat de slag om Iwo Jima herdenkt, is een must-see in Arlington. Het is zonder twijfel het mooiste WO2 monument van de stad.


Iwo Jima Memorial

Nederlands Carillon
Vlakbij het Iwo Jima Memorial en net voor de zijingang van de begraafplaats Arlington Cemetery, is het Nederlands Carillon te vinden. Een geschenk van Nederland aan America voor de hulp en ondersteuning wat het land heeft gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovenstaande link naar onze website tracesofwar.com geeft u een beschrijving van over de totstandkoming van dit monument. Een mooi detail is de vele verschillende kleuren tulpen die in een veld voor het monument staan. Bovendien luidt het carillon vele voor ons bekende deuntjes die over een groot gedeelte van Arlington Cemetery te horen zijn.


Dutch Carillon

Arlington Cemetery
We zijn aangekomen bij de naar mijn mening belangrijkste bezienswaardigheid van deze regio, Arlington National Cemetery. Deze nationale begraafplaats met zo’n 400.000 graven van militairen, veteranen, presidenten, astronauten en vele Amerikaanse helden is een enorme verzameling van bijzondere graven en monumenten. De begraafplaats stamt uit de Amerikaanse Burgeroorlog, hiervan zijn ook vele graven en monumenten te vinden, maar tot op de dag van vandaag worden er mensen begraven waaronder nieuwe oorlogsslachtoffers en vele veteranen. Er zijn wat betreft de Tweede Wereldoorlog enorm veel bezienswaardigheden te vinden. Monumenten en memorial trees voor vrijwel alle divisies zijn her en der te vinden. Het is niet toegestaan om met de fiets of auto een ronde te maken over de begraafplaats, te voet is het echter ook goed te doen. De paden zijn goed en de routes zijn afwisselend. Geen ellelange rijen met kruizen maar vooral veel afwisseling in de opbouw van de begraafplaats, dat maakt het passeren van 400.000 graven zeker geen straf.Arlington Cemetery

De graven uit de Tweede Wereldoorlog liggen verspreid over de begraafplaats, zoals eigenlijk ook de graven van andere oorlogen. Een aantal van deze graven zijn afkomstig uit Nederland, van Amerikaanse soldaten of vliegeniers die in Nederland zijn gesneuveld of op de begraafplaats in Margraten begraven hebben gelegen en na de oorlog zijn gerepatrieerd naar de Verenigde Staten. Niet alleen Amerikanen die in Nederland zijn omgekomen maar ook Nederlanders die in Amerika omkwamen liggen er begraven. Vlak bij elkaar aan de achterkant van de begraafplaats liggen namelijk vier Nederlandse oorlogsgraven, compleet met originele grafsteen van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.


Nederlandse Oorlogsgraven op Arlington Cemetery

Naast Nederlanders, zijn wat betreft Europeanen ook Britten te vinden, er liggen in totaal 30 Oorlogsgraven van het Gemenebest, waarvan er enkele Canadezen en Australiërs zijn. Onder deze graven valt er eentje in het bijzonder op, deze heeft niet net als de meeste andere de typische witte of grijze grafsteen van de Commonwealth War Graves Commission maar het is een paard met daarop een Veldmaarschalk. Dit is het graf van Veldmaarschalk John Greer Dill.Het graf van Veldmaarschalk John Greer Dill (1), Oorlogsgraven van het Gemenebest op Arlington Cemetery (2,3)

Tombe van de Onbekende Soldaat
Het graf van de onbekende soldaat is een bezoek waard. De 4 graven, waarvan er 1 leeg is, zijn uit de Eerste-, de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in Korea en Vietnam. Het laatste graf is leeg, het onbekende slachtoffer uit de Vietnamoorlog werd later alsnog geïdentificeerd. De tombe wordt als eerbetoon constant bewaakt door een bewaker. De wissel van deze bewakers (changing of the guards) is een ceremonie van wapenkunsten en andere bewegingen. Na deze handelingen wordt het wapen overgedragen aan de nieuwe bewaker.


The Tomb of the Unknown Soldier

Buiten deze bezienswaardigheden zijn er nog vele andere monumenten en bijzondere graven op deze begraafplaats. Door de enorme omvang hiervan, is dit helaas niet op te nemen in dit verslag. Heeft u toch interesse? Zoek dan op “Arlington” in de zoekbalk op tracesofwar.com of zoek naar bestemmingen op de bovenstaande landkaart.

Bron tekst: Paul Moerenhout
Bron foto’s: Paul & Anneke Moerenhout