De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Opdat niet wordt vergeten

  Titel: Opdat niet wordt vergeten
  Auteur: Diversen
  Uitgever: Historische Kring Hellendoorn
  Uitgebracht: 2004
  ISBN: 90-76272-07-7
  Bijzonderheden: Boekje over in de Gemeente Hellendoorn neergestorte vliegtuigen
  Omschrijving:

  Opdat niet wordt vergeten
  vliegtuigen, neergestort in de gemeente Hellendoorn gedurende de Tweede Wereldoorlog

  In de vroege ochtend van 11 januari 1944, toen de luchtoorlog bijzonder hevig woedde, vertrokken 663 zware bommenwerpers vanaf de Engelse kust om Duitse steden als Halberstadt en Braunschweig te bombarderen. Van de 663 vliegtuigen kwamen er 94 nooit terug. Eťn toestel, een Amerikaanse bommenwerper of Flying Fortress (vliegend fort), werd boven Overijssel aangevallen door een Duitse jager van het type Focke Wulf. Het Amerikaanse toestel stortte met zijn tien bemanningsleden neer midden op de Nijverdalse berg, nabij de bekende 'Toeristenweg'. Twee van de bemanningsleden overleden ter plekke, een drietal werd krijgsgevangen gemaakt, de andere vijf wisten te ontsnappen. Bijzonder triest was het lot van drie van hen. Zij wisten met veel moeite BelgiŽ te bereiken, maar werden alsnog aangehouden en te Chimay geŽxecuteerd.

  Bovenstaande is te lezen in het boekje "Opdat niet wordt vergeten" dat alle vliegtuigcrashes in de gemeente Hellendoorn gedurende de Tweede Wereldoorlog behandelt. Het onderzoek is uitgevoerd door de werkgroep "Luu veur Oald Niejs Sprokkeln". Dit mede met de bedoeling om op de plekken waar de ongelukken gebeurd zijn een bescheiden gedenkteken te plaatsen.

  Over de in totaal achttien vliegtuigen, te weten dertien geallieerde en vijf Duitse toestellen, wordt verslag gedaan. Voor zover bekend zijn van elk ongeval vermeld: datum en tijdstip, plaats van het ongeval, vliegtuigtype, stationering, vluchtdoel, oorzaak van het neerstorten, bemanning. Bijzondere aandacht is besteed aan de lotgevallen van de vliegtuigbemanningen. Voorts zijn van alle vliegtuigen de technische gegevens en een afbeelding afgedrukt, terwijl er ook bij sommige crashes een foto is geplaatst, soms van bemanningsleden, maar ook wel genomen kort na het ongeval ter plaatse.

  Omdat in de gemeente Hellendoorn ook V-1 en V-2 lanceringen hebben plaatsgevonden, zijn hiervan de drie locaties in het overzicht opgenomen, vergezeld van een toelichting en illustraties.
  Het geheel wordt gecompleteerd door een kaart van de gemeente Hellendoorn, waarop de crashlocaties zijn aangegeven.

  De werkgroep "Luu veur Oald Niejs Sprokkeln" meent hiermee te voorzien in een reeds te lang bestaande lacune voor wat betreft de tastbare herinneringen aan de oorlogsjaren 1940-1945.

  Het rijkelijk geÔllustreerde boekje omvat 48 pagina's en is verkrijgbaar in de boekhandel.
  Prijs Ä 4,90 Tekst van Uitgeverij Historische Kring
  Hellendoorn-Nijverdal.

  Het is een uitstekend klein boekje dat heel goed kan dienen als gids voor een bezoek aan de in de gemeente Hellendoorn geplaatste herinneringsmonumenten.

  Beoordeling: Zeer goed

  Definitielijst

  Flying Fortress
  Bijnaam voor de Amerikaanse B-17 bommenwerper, vanwege zijn zware (verdediging) bewapening.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  04-06-2004
  Laatst gewijzigd:
  17-05-2009
  Feedback?
  Stuur het in!