De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Nishimura, Takuma

  Nishimura was en is in Japan een alom gerespecteerd legerofficier. Dit heeft mede te maken met zijn rol in het neerslaan van de opstand van jonge officieren van de "Keizerlijke Weg". Hij was hier namelijk als voorzitter van de krijgsraad verantwoordelijk voor hun veroordeling. Hierbij kwam hij ernstig in aanvaring met Tomoyuki Jamashita, de commandant waaronder hij diende te functioneren als bevelhebber van de Keizerlijke Garde Divisie tijdens de operaties in Malakka en Singapore.

  Na afgestudeerd te zijn aan de militaire academie werd Nishimura's eerste commando die van het 9e Zware Veld Artillerie Regiment. In 1938 werd hij bevorderd tot majoor-generaal en kreeg hij het commando over de 1e Zware Veld Artillerie Brigade.

  Bevorderd tot luitenant-generaal, werd hij in 1940 als commandant toegewezen aan het Indochina Expeditie Leger, dat Indochina binnentrok nadat men dit gebied van Vichy-Frankrijk had opgeŽist.

  In 1940 volgde het commando over de Keizerlijke Garde Divisie. In 1941 werd deze ondergebracht in het Japanse 25e Leger met als doel de inname van Thailand, Malakka en Singapore. Door zijn slechte verhouding met Tomoyuki Jamashita, kreeg deze divisie tijdens de campagne veelal ondergeschikte opdrachten, waardoor de verhouding tussen de twee bevelhebbers alleen maar verslechterde.

  In 1942 had Nishimura genoeg van het leger en ging hij met pensioen. Hij ging zijn leven aan de politiek wijden en werd in 1943 gouverneur van de Shan-staat in Birma, om dit in 1944 te verruilen voor een gouverneurschap van de Madora-staat, eveneens in Birma.

  Aan het einde van de oorlog werd Nishimura gearresteerd door de geallieerden en in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden begaan tijdens de Malakka-invasie. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de massamoord bij Parit Sulong, waar Australische krijgsgevangenen zonder pardon en op wrede wijze werden vermoord. Alhoewel tegenwoordig wordt aangenomen dat hij hier geen verantwoording voor droeg, nam hij de volledige schuld op zich om zodoende zijn manschappen te vrijwaren voor vervolging.

  In 1951 werd Nishimura te Manus door de AustraliŽrs geŽxecuteerd.

  Definitielijst

  Artillerie
  Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
  Divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  geallieerden
  Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
  invasie
  Gewapende inval.
  krijgsraad
  Militair gerechtshof.
  oorlogsmisdaden
  Misdaden die in oorlogstijd worden begaan. Vaak betreft het hier misdaden van militairen ten opzichte van burgers.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  07-02-2003
  Laatst gewijzigd:
  11-10-2009
  Feedback?
  Stuur het in!

  Bronnen

  - Swinson A., De Val van Singapore, Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 1976
  - Tobback A., De Japanse Expansieplannen;Operatie "Southern Area", De Korea-Oorlog 3
  - TAKI's Homepage, laatst bekende adres: http://member.nifty.ne.jp/takixxx/