De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

José Antonio Primo de Rivera (1903-1936)

  José Antonio Primo de Rivera werd op 24 april 1903 geboren in Madrid. Deze markies De Estella, was de zoon van generaal Miguel Primo de Rivera, de Spaanse dictator tussen 1923 en 1930. José Antonio werd aanvankelijk jurist en redacteur van de rechtse krant El Fascio en het tijdschrift ABC. Hij raakte al snel betrokken bij de politiek als schrijver van veel toespraken van zijn vader.

  In 1933 richtte hij de Falange Española op. Het belangrijkste streven van deze partij was het "bevrijden" van Spanje van alle communistische invloeden. Bij de verkiezingen van 1936 wist de partij slechts 0,7% van de stemmen te winnen, maar groeide in zeer korte tijd uit tot een partij met meer dan 40.000 leden in juli van datzelfde jaar. José Antonio Primo de Rivera was een voorstander van de militaire opstand in juli 1936 die zou leiden tot de Spaanse Burgeroorlog. In korte tijd werd de Falange de meest dominante partij aan Nationalistische zijde. José Antonio had echter meer in zijn mars en schreef de tekst voor het lijflied van de Falangisten, Cara al Sol. Op 6 juli 1936 werd hij door de Republikeinen opgepakt en gevangengezet. Uiteindelijk werd hij als staatsvijand geëxecuteerd op 20 november 1936 in Alicante.

  Hiermee hield de invloed van José Antonio Primo de Rivera echter niet op. Onder het regime van Francisco Franco werd zijn persoon een legende. Hij kreeg de bijnaam El Ausente, wat zoveel betekent als “De Afwezige” en werd een “martelaar van de kruistocht” genoemd. Ondanks zijn executie werd op deze wijze zijn belang in de Nationalistische zaak benadrukt. Het lichaam van José Antonio Primo de Rivera werd na de Spaanse Burgeroorlog bijgezet in een speciaal mausoleum in de Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen), waar later ook Franco's lichaam werd bijgezet. De dag van zijn executie, 20 november, wordt tot op de dag van vandaag gezien als een belangrijke dag voor extreem-rechts in Spanje. Het was overigens ook op 20 november, maar dan in 1975 dat Franco overleed.

  Afbeeldingen

  José Antonio Primo de Rivera Bron: Wilco Vermeer.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  24-11-2005
  Laatst gewijzigd:
  07-05-2010
  Feedback?
  Stuur het in!

  Bronnen

  - Payne S., Falange, A History of Spanish Fascism, 1967

  - Spartacus Schoolnet