TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Confederación Nacional del Trabajo (CNT)

  De Confederación Nacional del Trabajo (CNT) werd in 1910 opgericht in Barcelona en zou uitgroeien tot de grootste vakbond van Spanje. De oprichting was een reactie op het beleid van de op dat moment grootste vakbond, de socialistische Union General de Trabajadores de España (UGT). De naam CNT werd gekozen in 1911, tijdens het eerste congres. Tijdens ditzelfde congres werd een algemene staking aangekondigd tegen het regeringsbeleid. Deze oproep zou ertoe leiden dat de CNT tot 1914 werd verboden. Ondergronds bleef de organisatie echter alleen maar groeien. Vanaf 1916 veranderde de CNT haar beleid ten aanzien van de UGT en werden er samenwerksverbanden opgezet. Op het tweede congres van de CNT in 1919 werd zelf het idee opgevat om de twee vakbonden samen te voegen en zo de strijd te bundelen. Echter door de ontwikkelingen in vooral de Sovjet-Unie verwijderden de twee vakbonden zich meer en meer van elkaar. De CNT bleef haar anarchistische idealen trouw. Toen in 1918 in Catalonië een industriële crisis uitbrak, groeide de aanhang van de CNT explosief. De werkgevers werden zo bang voor de kracht van de CNT dat zij zelfs gewapende bendes inhuurde om kaders van de CNT te bedreigen. Toen in 1923 dictator Miguel Primo de Rivera aan de macht kwam, ging de CNT ondergronds.

  Tijdens de Tweede Republiek vanaf 1931 werd de CNT de belangrijkste vakbond in Spanje met meer dan een miljoen leden. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog nam de vakbond zelf regeringsverantwoordelijkheid door zitting te nemen in de kabinetten. Binnen de CNT was ook een anarchistische tak (de Federación Anarquista Ibérica (FAI)), actief met als doel de CNT dicht bij haar anarchistische uitgangspunten te houden. Na de Spaanse Burgeroorlog ging de vakbond wederom ondergronds en voerde daar een strijd tegen de Spaanse staat van Francisco Franco. Na Franco's dood in 1975 kwam ze weer in de openbaarheid.

  Definitielijst

  Sovjet-Unie
  Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

  Afbeeldingen

  De gecombineerde CNT- FAI vlag Bron: Wilco Vermeer.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  30-12-2005
  Laatst gewijzigd:
  25-12-2018
  Feedback?
  Stuur het in!