TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Union General de Trabajadores de España (UGT)

  De Unión General de Trabajadores (UGT) werd op 12 augustus 1888 in Madrid opgericht door een groep drukkerijwerknemers onder leiding van Pablo Iglesias Posse. De vakbond was verbonden met de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) in Spanje en bracht de krant El Socialista uit. Aanvankelijk was de UGT de grootste vakbond van Spanje, maar zou later worden overschaduwd door de in 1911 opgerichte Confederación Nacional del Trabajo (CNT).

  Geïnspireerd door de Russische Revolutie leidde de UGT samen met de CNT een algemene staking in augustus 1917. Gedurende die tijd was de samenwerking tussen de socialistische UGT en de meer anarchistisch ingestelde CNT heel nauw.
  Toch weigerde de vakbond een fusie aan te gaan met de CNT om zo één vakbondsfront te vormen. Hoewel de vakbond tegen de dictatuur van Miguel Primo de Rivera was, werd ze toch beloond voor haar meer constructieve houding met een zetel in zijn kabinet. In deze periode zouden de leiders Francisco Largo Caballero, Julián Besteiro, Indilacio Prieto en Luis Araguistain naar voren treden. Na de val van koning Alfonso XIII zou de invloed van de UGT sterk groeien. De bond zou een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de Tweede Republiek. Onder de meer militante arbeiders ontstond echter ook de nodige weerstand tegen de softe houding van de UGT naar de regering.

  Toen in 1933 na de verkiezingen een rechtse regering ontstond was het voorbij met de coöperatieve houding van de UGT. Toen de regering diverse voorrechten van de arbeiders afschafte, was de maat vol en leidde de UGT een mijnwerkersstaking in Asturië in 1934, die werd gebroken met geweld door het leger onder leiding van generaal Francisco Franco.
  Toen op 15 januari 1936 onder leiding van Manuel Azaña het Frente Popular werd opgericht, kreeg het direct de steun van de UGT.

  Bij het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog traden veel UGT-leden in het Republikeinse leger. In september 1936 werd UGT-leider Francisco Largo Caballero de minister-president van de republiek. Ondanks pogingen van Caballero om vooral de UGT en CNT dichter bij elkaar te brengen, leidden de meningsverschillen tussen anarchisten, communisten en socialisten tot zijn val na de mei-onlusten in 1937. Zijn opvolger Juan Negrin was minder toeschietelijk naar de bonden en wat Caballero niet gelukt was lukte hem wel. De CNT en UGT spanden samen om Negrin ten val te brengen.

  Na de Spaanse Burgeroorlog moest de UGT in ballingschap gaan omdat de vakbond door Franco werd verboden. Dit duurde tot Franco's dood in 1975. Tegenwoordig is de UGT wederom één van Spanje's belangrijkste vakbonden.

  Definitielijst

  dictatuur
  Staatsvorm waarbij de macht in een land in de handen is van één persoon, de dictator. Oorspronkelijk een Romeinse staatsvorm voor tijden van nood, waarbij de totale macht 6 maanden in de handen lag van één persoon om de crisis het hoofd te bieden.
  Revolutie
  Meestal plotselinge en gewelddadige ommekeer van bestaande (politieke) verhoudingen en situaties.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  10-01-2006
  Laatst gewijzigd:
  13-06-2010
  Feedback?
  Stuur het in!