De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Vijfde pamflet van Die Weisse Rose (01-1943)

  Hieronder weergegeven is een Nederlandse vertaling van het vijfde pamflet dat verspreid werd door de Duitse studentenverzetsgroep die Weisse Rose. Dit pamflet is in januari 1943 opgesteld door Hans Scholl en Alexander Schmorell. Correcties werden aangebracht door Kurt Huber. Hans Scholl werd op 22 februari 1943 ter dood veroordeeld door het Duitse Volksgerichtshof. De executie vond diezelfde dag nog plaats. Kurt Huber was professor aan de Ludwig-Maximilians-Universitšt en werd, net als Alexander Schmorell, op 13 juli 1943 geŽxecuteerd.


  Oproep aan alle Duitsers!

  De oorlog loopt onherroepelijk ten einde. Net als in 1918 probeert de Duitse regering alle aandacht te richten op de toenemende bedreiging door onderzeeboten, terwijl in het oosten de legers zich onophoudelijk terugtrekken en in het westen de invasie wordt verwacht. De bewapening van Amerika is nog niet op haar hoogtepunt, maar nu al is ze historisch gezien van een ongekende omvang. Hitler leidt het Duitse volk met mathematische zekerheid naar de afgrond. Hitler kan de oorlog niet winnen, hoogstens verlengen! De schuld van Hitler en zijn helpers heeft alle normen tot in het oneindige overschreden. De rechtvaardige straf komt dichter- en dichterbij!

  ††††Maar wat doet het Duitse volk? Het ziet niet en het hoort niet. Blindelings volgt het zijn verleiders in het verderf. Overwinning tot elke prijs! hebben ze in hun vaandel geschreven. Ik vecht door tot de laatste man, zegt Hitler - intussen is de oorlog al verloren.

  ††††Duitsers! Willen jullie en jullie kinderen hetzelfde lot ondergaan als de joden? Willen jullie met dezelfde maat gemeten worden als jullie verleiders? Moeten we tot in lengte van dagen het door de hele wereld gehate en verstoten volk zijn? Nee! Daarom: laten we ons ontdoen van het nationaal-socialistische Untermenschentum! Bewijs met daden dat jullie anders denken! Een nieuwe bevrijdingsoorlog breekt aan. Het betere deel van het volk strijdt aan onze zijde. Verscheur de mantel van onverschilligheid die jullie om jullie harten hebben geslagen! Beslis voor het te laat is! Geloof de nationaal-socialistische propaganda niet, die jullie bang heeft gemaakt voor de bolsjewisten! Geloof niet dat het heil van Duitsland koste wat het kost verbonden is met de overwinning van het nationaal-socialisme! Een Duitse overwinning kan niet op misdaden berusten. Maak je tijdig los van alles wat met het nationaal-socialisme te maken heeft! Er zal straks een verschrikkelijk, maar rechtvaardig gerecht komen over hen die zich laf en besluiteloos hebben verscholen.

  ††††Wat leert ons de afloop van deze oorlog, die nooit een nationale oorlog is geweest?

  ††††Het imperialistische machtsdenken moet - van welke zijde het ook moge komen - voor altijd onschadelijk worden gemaakt. Een eenzijdig Pruisisch militarisme mag nooit meer aan de macht komen. Alleen als de Europese volkeren genereus samenwerken kan de basis worden gelegd waarop weer kan worden gebouwd. Elke centralistische macht, zoals de Pruisische staat die in Duitsland en in Europa heeft proberen uit te oefenen, moet in de kiem worden gesmoord. Het toekomstige Duitsland kan uitsluitend federalistisch zijn. Vanaf nu kan alleen een gezonde federalistische ordening van de staten het verzwakte Europa weer nieuw leven inblazen. De arbeiders moeten door middel van een verstandig socialisme uit hun toestand van vernederende slavernij worden bevrijd. Het drogbeeld van een autarkische economie in Europa moet verdwijnen. Elk volk, elk individu heeft recht op de goederen van deze wereld!

  ††††Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, bescherming van de individuele burger tegen de willekeur van misdadige, gewelddadige staten, dat zijn de grondslagen van het nieuwe Europa.

  ††††Steun de verzetsbeweging, verspreid de pamfletten!

  Zie ook:
  - Eerste pamflet van Die Weisse Rose
  - Tweede pamflet van Die Weisse Rose
  - Derde pamflet van Die Weisse Rose
  - Vierde pamflet van Die Weisse Rose
  - Zesde pamflet van Die Weisse Rose

  Definitielijst

  invasie
  Gewapende inval.
  militarisme
  Grote invloed van het leger op de burgerlijke samenleving.
  nationaal-socialisme
  Een door Hitler opgestelde politieke ideologie, die gebaseerd was op de superioriteit van het Germaanse ras, het leidersprincipe en een fel nationalisme dat gevoed werd door de harde Vrede van Versailles. Het Nationaal-socialisme was anti-democratisch en racistisch. De leer werd uitgewerkt in Mein Kampf en georganiseerd in de NSDAP. Het Nationaal-socialisme vormde van 1933-1945 het fundament van het totalitaire Hitler-Duitsland.
  propaganda
  Vaak misleidende informatie die gebruikt wordt om aanhangers / steun te winnen. Vaak gebruikt om ideele en politieke doelen te verwezenlijken.
  socialisme
  Politieke ideologie die streeft naar geen of geringe klassenverschillen. Produktiemiddelen zijn in handen van de staat. Ontstaan als reactie op het kapitalisme. Karl Marx probeerde het socialisme wetenschappelijk te onderbouwen.

  Informatie

  Geplaatst door:
  Kevin Prenger
  Geplaatst op:
  17-05-2006
  Feedback?
  Stuur het in!

  Bronnen

  SCHOLL, I., De Witte Roos, Amsterdam, Ambo, 2005.

  De vertalingen van deze pamfletten zijn overgenomen met toestemming van Liepman AG Literary Agency in ZŁrich, uitgeverij Ambo-Anthos in Amsterdam en Gerrit Bussink, de vertaler van de pamfletten.