De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Stalingrad

  Titel:Stalingrad
  Acteurs:Thomas Kretschmann (Lt. Hans von Witzland), Dominique Horwitz (Obergefr. Fritz Reiser), Jochen Nickel (Uffz. Manfred 'Rollo' Rohleder), Sebastian Rudolph ('GeGe' MŁller), Dana VŠvrovŠ (Irina), Martin Benrath (Gen. Hentz), Sylvester Groth (Otto), Karel HermŠnek (Hptm. Hermann Musk), Heinz Emigholz (Edgar Emigholz), Ferdinand Schuster (Double Edgar), Oliver Broumis (HGM), Dieter Okras (Hptm. Haller), Zdenek Vencl (WŲlk), Mark KŁhn (Fwb. PflŁger), Thorsten Bolloff (Feldmann) e.a.
  Regisseur:Joseph Vilsmaier
  Uitgebracht:1993, opnieuw in 2006
  Verkrijgbaarheid:DVD met Nederlandse ondertiteling
  Bijzonderheden:Opnieuw uitgebracht in 2006, ditmaal met Nederlandse ondertiteling. Van de makers van "Das Boot". De film werd op verscheidene locaties opgenomen, waaronder Finland, ItaliŽ en TsjechiŽ.
  Omschrijving:

  In juni 1942 wordt aan het zuidelijke deel van het Oostfront een nieuw zomeroffensief gestart. Het Duitse leger moet in 1942 bereiken waar het in 1941 niet in was geslaagd: de Sovjet-Unie in ťťn campagne verslaan. Een onderdeel van dit offensief is het veroveren van Stalingrad, de industriestad aan de Volga. Het Duitse 6. Armee bereikt eind augustus de grote rivier ten noorden van Stalingrad en de strijd om de stad barst los.

  De jonge, idealistische pelotonscommandant Leutnant Hans von Witzland (Kretschmann), afkomstig uit een aristocratische militaire familie, is met zijn bataljon in ItaliŽ op de trein gezet naar het Oostfront. Zijn peloton maakt deel uit van het 336. Pionier-Bataillon, een genie-eenheid die naar Stalingrad wordt gestuurd om het 6. Armee te ondersteunen en de impasse te doorbreken. Met de rauwe, ervaren Unteroffizier Manfred 'Rollo' Rohleder sluit Von Witzland een weddenschap af over wie het er levend vanaf gaat brengen.

  Van het rustige ItaliŽ komen ze midden in de hel terecht: in Stalingrad wordt op verschrikkelijke wijze oorlog gevoerd. Na de eerste aanval van de Sturmpioniere zijn er van de 400 man van het bataljon nog maar 62 in leven.

  Von Witzland probeert zijn eer echter te behouden en blijft een mens temidden van het oorlogsgeweld, soms tot ergernis van zijn superieuren en ondergeschikten. Uiteindelijk gaat Von Witzland, in de ogen van zijn commandant, te ver: hij wordt met een paar van zijn mannen overgeplaatst naar een strafeenheid. Hier wordt de strijd alleen maar zwaarder. Naast hun geweten moeten Von Witzland en zijn mannen ook nog vechten tegen de Sovjets, de kou en de honger.

  "Stalingrad" is een echte anti-oorlogsfilm. Men krijgt in 134 minuten een duidelijk beeld van de hardheid van de oorlog, van de gewone soldaat in de oorlog en zijn strijd om te overleven. De bloederige, realistische beelden van de soldaten die een arm of een onderlichaam missen, werden tijdens de productie zelf ook als zeer schokkend ervaren. Ze werden pas geŽvenaard met de release van Steven Spielbergs "Saving Private Ryan" in 1998.

  Een van de weinige minpunten is dat de kijker niet veel te weten komt over de personages en hun karakters. Men heeft, net als bij Das Boot, geprobeerd ook wat van de psychologische kant van de mens te laten zien, maar door het gebrek aan diepgang zal de kijker minder medeleven voelen, wat een gemiste kans is. Daarnaast zijn de karakters van de personages soms wat onrealistisch. Met name de Duitse Hauptmann Haller (Dieter Okras) is een overdreven bad guy. Hierdoor worden de soldaten afgespiegeld als slachtoffers van het regime die allemaal simpelweg hun bevelen opvolgden.

  "Stalingrad" won drie Bavarian Film Awards (Best Cinematography, Best Editing en Best Production) en werd genomineerd voor de hoofdprijs van het Internationale Filmfestival van Moskou, de Golden St. George.

  "Stalingrad" is geen film waarbij alles nog op zijn pootjes terecht komt, maar daardoor wel een bijzonder realistische film. Het geeft de waarheid van de oorlog genadeloos weer.

  Beoordeling: (De werkelijkheid uitstekend in beeld gebracht.)

  Definitielijst

  Armee
  Bestond uit meestal tussen de drie en zes Korps en andere ondergeschikte of onafhankelijke eenheden. Een Armee was ondergeschikt aan een Heeresgruppe of Armeegruppe en had in theorie 60.000 - 100.000 man.
  Bataillon
  Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond meestal uit een aantal Kompanien. In theorie bestond een Bataillon uit 500 - 1.000 man.
  offensief
  Aanval in kleinere of grote schaal.
  Sovjet-Unie
  Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Auke de Vlieger
  Geplaatst op:
  22-08-2006
  Laatst gewijzigd:
  22-05-2016
  Feedback?
  Stuur het in!