TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Distinctieven der Beweging

    Titel: Distinctieven der Beweging - Een geïllustreerd overzicht met distinctieven der Nationaal-Socialistische Beweging 1931-1945
    Auteur: J.M. Karsten
    Uitgever: ProMil – Productie Militaria Lunteren
    Uitgebracht: 2006
    Pagina's 94
    ISBN: 9081065416
    Omschrijving:

    Marcel Karsten stelde dit overzicht samen nadat hij eerder een CD-Rom had samengesteld met dezelfde titel. De titel van het boekwerk is hetzelfde als van het oude NSB-boekwerkje “Distinctieven der Beweging”, dat een integraal onderdeel uitmaakt van dit werk. Wie hierbij denkt een boek in handen te krijgen dat handelt over de geschiedenis van de NSB, heeft het mis. Het oude boekje “Distinctieven der Beweging” vormt de rode draad door dit boek en levert ook het grootste deel van de inhoud. Samen met door de auteur bijeen gebrachte informatie en aanvullingen is een bloemlezing ontstaan dat een zeer overzichtelijk beeld geeft van de bij de NSB en de daaraan gelieerde organisaties gedragen distinctieven. Interessant voor een ieder met interesse in civiele en militaire collaboratie en een must voor de verzamelaars van distinctieven, foto’s en uniformen met deze achtergrond.

    Om het geheel in de tijd te plaatsen begint de auteur met een korte beschrijving van de NSB en haar geschiedenis. Kort, net voldoende om de rest van de inhoud in haar historische context te plaatsen. Het boekwerkje “Distinctieven der Beweging” van de NSB zelf is vervolgens in zijn geheel als Hoofdstuk 2 opgenomen. Na een korte omschrijving van draagwijze en uniformen, volgen in duidelijke, getekende illustraties achtereenvolgens de draaginsignes van NSB, WA, Nederlandsche SS, Jeugdstorm, Nederlandsche Arbeidsdienst etc. Een schat aan informatie, welkom voor iedere verzamelaar. Vervolgens heeft de auteur foto’s van insignes, speldjes, draagtekens etc. bijeengebracht. Door de haarscherpe foto’s ontstaat eigenlijk het mooiste deel van het boek. Hier hebben ook diverse medailles e.d. hun plaats gekregen.
    Het boek gaat ook nog heel summier in op distinctieven van andere fascistische organisaties, waardoor het beeld alleen nog maar completer wordt.

    Het boek is een uitstekend naslagwerk geworden. Een goede balans tussen historisch tekenwerk en moderner fotomateriaal. De historicus en de verzamelaar kunnen zo beide hun hart ophalen. Wellicht dat de verzamelaar meer fotomateriaal zou willen als vergelijkingsmateriaal, wat misschien een tip is voor de auteur voor een volgende boek, dat als mooie aanvulling kan fungeren.
    Wellicht is daardoor nog niet hét ultieme NSB-naslagwerk voor verzamelaars ontstaan, maar voor een ieder met enige interesse in distinctieven der NSB wel het beste op dit moment en zeker een must voor iedere verzamelaar op dit gebied.

    Beoordeling: Zeer goed

    Definitielijst

    collaboratie
    Medewerking vanuit de bevolking aan de bezetters, meer in het algemeen samenwerking verleend aan de vijand door zogeheten collaborateurs.
    NSB
    Nationaal Socialistische Beweging. Nederlandse politieke partij die symphatiseerde met de Nazi's.
    WA
    Afkorting van Weerafdeling, de knokploegen van de NSB.

    Afbeeldingen

    Informatie

    Artikel door:
    Wilco Vermeer
    Geplaatst op:
    22-10-2006
    Feedback?
    Stuur het in!