De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Distinctieven der Beweging

  Titel: Distinctieven der Beweging - Een geïllustreerd overzicht met distinctieven der Nationaal-Socialistische Beweging 1931-1945
  Auteur: J.M. Karsten
  Uitgever: ProMil – Productie Militaria Lunteren
  Uitgebracht: 2006
  Pagina's 94
  ISBN: 9081065416
  Omschrijving:

  Marcel Karsten stelde dit overzicht samen nadat hij eerder een CD-Rom had samengesteld met dezelfde titel. De titel van het boekwerk is hetzelfde als van het oude NSB-boekwerkje “Distinctieven der Beweging”, dat een integraal onderdeel uitmaakt van dit werk. Wie hierbij denkt een boek in handen te krijgen dat handelt over de geschiedenis van de NSB, heeft het mis. Het oude boekje “Distinctieven der Beweging” vormt de rode draad door dit boek en levert ook het grootste deel van de inhoud. Samen met door de auteur bijeen gebrachte informatie en aanvullingen is een bloemlezing ontstaan dat een zeer overzichtelijk beeld geeft van de bij de NSB en de daaraan gelieerde organisaties gedragen distinctieven. Interessant voor een ieder met interesse in civiele en militaire collaboratie en een must voor de verzamelaars van distinctieven, foto’s en uniformen met deze achtergrond.

  Om het geheel in de tijd te plaatsen begint de auteur met een korte beschrijving van de NSB en haar geschiedenis. Kort, net voldoende om de rest van de inhoud in haar historische context te plaatsen. Het boekwerkje “Distinctieven der Beweging” van de NSB zelf is vervolgens in zijn geheel als Hoofdstuk 2 opgenomen. Na een korte omschrijving van draagwijze en uniformen, volgen in duidelijke, getekende illustraties achtereenvolgens de draaginsignes van NSB, WA, Nederlandsche SS, Jeugdstorm, Nederlandsche Arbeidsdienst etc. Een schat aan informatie, welkom voor iedere verzamelaar. Vervolgens heeft de auteur foto’s van insignes, speldjes, draagtekens etc. bijeengebracht. Door de haarscherpe foto’s ontstaat eigenlijk het mooiste deel van het boek. Hier hebben ook diverse medailles e.d. hun plaats gekregen.
  Het boek gaat ook nog heel summier in op distinctieven van andere fascistische organisaties, waardoor het beeld alleen nog maar completer wordt.

  Het boek is een uitstekend naslagwerk geworden. Een goede balans tussen historisch tekenwerk en moderner fotomateriaal. De historicus en de verzamelaar kunnen zo beide hun hart ophalen. Wellicht dat de verzamelaar meer fotomateriaal zou willen als vergelijkingsmateriaal, wat misschien een tip is voor de auteur voor een volgende boek, dat als mooie aanvulling kan fungeren.
  Wellicht is daardoor nog niet hét ultieme NSB-naslagwerk voor verzamelaars ontstaan, maar voor een ieder met enige interesse in distinctieven der NSB wel het beste op dit moment en zeker een must voor iedere verzamelaar op dit gebied.

  Beoordeling: Zeer goed

  Definitielijst

  collaboratie
  Medewerking vanuit de bevolking aan de bezetters, meer in het algemeen samenwerking verleend aan de vijand door zogeheten collaborateurs.
  NSB
  Nationaal Socialistische Beweging. Nederlandse politieke partij die symphatiseerde met de Nazi's.
  WA
  Afkorting van Weerafdeling, de knokploegen van de NSB.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  22-10-2006
  Feedback?
  Stuur het in!