De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Schnellboote

  Titel: Schnellboote - Operaties vanuit Holland, Vlaanderen en Frankrijk 1940-1945
  Auteur: Jac. J. Baart
  Uitgever: Lanasta, Emmen
  Uitgebracht: 2006
  Pagina's 296
  ISBN: 9086160050
  Omschrijving:

  De Duitse Schnellboote of ook wel E-boote genaamd, waren voor de Duitse Kriegsmarine een belangrijk wapen. Ze waren de ‘bovenwater evenknie’ van de Duitse U-boote. Vanaf het prille begin van de Tweede Wereldoorlog tot het bittere einde bleven ze een plaag voor de Geallieerden. Tot voor kort was er nagenoeg niets over de Duitse variant van de Geallieerde Motor Torpedoboten (MTB’s) geschreven. Met “Schnellboote”, probeert Jac. J. Baart dit manco te vullen. Het boek geeft een volledig overzicht van de schepen, de bases, de operaties en de historie van het Schnellboot wapen en haar inzet vanuit Holland, Vlaanderen en Frankrijk. Hiermee is de auteur er in geslaagd om een Nederlandstalig standaardwerk over dit onderwerp af te leveren.

  Na een voorwoord door de directeur van het Marinemuseum, Kapitein-luitenant ter Zee Harry de Bles, wordt in een inleiding een beeld gegeven van het ontstaan van het Schnellboot wapen en de eerste operaties. De inleiding geeft een duidelijk beeld, maar oogt nog niet geheel volledig. De hoofdstukken 2 tot en met 5 geven een chronologisch beeld van de strijd en de inzet van de schepen vanuit de Hollandse, Vlaamse en Franse havens door de oorlog heen. Afgewisseld met kaartmateriaal, tekeningen en foto’s wordt een prachtig overzicht gegeven. Alles komt hier in aan bod.
  Ook al handelt het boek hoofdzakelijk over de inzet vanuit Holland, Vlaanderen en Frankrijk, in hoofdstuk 6 kan de auteur het niet nalaten om ook de inzet van de Schnellboote op andere strijdtonelen aan de orde te laten komen. Dit hoofdstuk maakt het overzicht alleen maar completer.
  Ook de technische aspecten worden niet vergeten. In de voorgaande hoofdstukken werd mondjesmaat al op de techniek ingegaan, maar in hoofdstuk 7 komen de boten zelf in beeld. Bouw, constructie, bewapening, aandrijving, slagorde, logistiek, begeleidingsschepen, de bases, bemanningen, alles komt aan bod.
  Zelfs de huidige situatie wordt aan de orde gesteld. In, het wat korte, hoofdstuk 8 wordt ingegaan op de bekende wrakken en wraklocaties, wrakvondsten en nog varende exemplaren.
  Een epiloog, begrippenlijst, register en literatuuroverzicht vervolmaken dit 296 pagina’s tellende boek.

  “Schnellboote” is een goed boek, dat in zijn soort geen gelijke kent in het Nederlands. Voor liefhebbers van de militaire zeevaart en de Kriegsmarine een absolute must. Een boek dat eigenlijk alleen maar overtroffen kan worden door een boek met nog meer informatie, maar zeker niet qua kwaliteit.

  Beoordeling: Zeer goed

  Definitielijst

  Geallieerden
  Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, Italië en Japan gedurende WO 2.
  Kriegsmarine
  Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  15-12-2006
  Feedback?
  Stuur het in!