TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Battle of Britain

Titel: The Battle of Britain (USA 1969) 129 minuten
Nederlandse titel: De slag om Engeland
Acteurs: Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jurgens,, Laurence Olivier, Christopher Plummer, Michael Redgrave, Robert Shaw, Edward Fox.
Regisseur: Guy Hamilton
Uitgebracht: 1969
Bijzonderheden: In de videorelease serie (Warner Home Video Hollywood Legends) van deze film bevinden zich ook The Bridge at Remagen, The Battle of the Bulge en Mosquito Squadron.
Omschrijving:

Een indrukwekkende cast met geroutineerde acteurs die grotendeels ook in andere oorlogsfilms te bewonderen zijn. Zo komen we Michael Caine, Edward Fox en Laurence Olivier in 1977 weer tegen in A Bridge to Far en zagen we Curd Jurgens al in The Longest Day. De klassieke machines zoals de Spitfires, Hurricanes en de Me109, de Engelse vliegvelden met hun grasbanen en de gebombardeerde straten doen een stuk even dramatische als heroïsche geschiedenis herleven.

Na de Blitzkrieg, de snelle verovering van Polen, de Benelux en Frankrijk staan de Duitsers aan de kanaalkust van Frankrijk. Vanaf Calais zien ze Engeland liggen en de plannen voor een invasie van de Britse eilanden zijn in volle gang (Operatie Seelöwe). Met de gedachte in het achterhoofd dat het Britse expeditieleger een geweldige nederlaag heeft geleden in Europa en ternauwernood, met achterlaten van veel materieel, via Duinkerken wist te ontkomen hebben de Duitse strategen veel vertrouwen in een dergelijke invasie.

Nadat Hitler op 2 juli 1940 formeel het bevel had gegeven om een invasie van Engeland provisorisch voor te bereiden (in de herfst van 1939 had hij zich al over een soortgelijk plan gebogen) deed hij op 19 juli nog een vredesvoorstel aan de Engelsen. Dit werd drie dagen later echter resoluut afgewezen. Aangezien Hitler al druk bezig was met zijn plannen om Rusland te vernietigen verklaarde hij dat een snelle eliminatie van Engeland geboden was. De eerste stap was de uitschakeling van de Engelse luchtmacht, de RAF, en wel met alle mogelijke middelen. Hierna kon de invasievloot over het kanaal richting Engeland.

De strijd van de Engelse minderheid boven eigen bodem en het kanaal was een titanenstrijd tegen een Duitse overmacht. Had het Engelse Fighter Command op 4 juni 1940 nog slechts 446 moderne eenmotorige gevechtsvliegtuigen en 36 stuks in ASU (Aircraft Storage Units), op 11 augustus 1940 (aan de vooravond van de slag om Engeland) beschikten de Engelsen reeds over 704 toestellen en 289 in ASU's. De Luftwaffe had echter een kleine 3000 toestellen tot haar beschikking !

Op 13 augustus gaat operatie Adelaar van start; 1485 Duitse vliegtuigen worden ingezet tegen Groot-Brittannië. Vanuit Frankrijk, België, Denemarken en Noorwegen stijgen ze op, maar de weerstand is taai. De Britse luchtmacht laat zich, gesteund door radar, niet in een paar dagen uit de lucht vagen zoals de Duitse strategen gedacht hadden. Op 25 augustus deelt de RAF zelfs een mentale tik uit door een bombardement op Berlijn uit te voeren (een soortgelijke actie ondernemen de Amerikanen een jaar later door Tokyo te bombarderen als ze door Japan bij Pearl Harbor zijn aangevallen). De Duitsers reageren furieus en maken een grote fout. In plaats van de RAF te blijven bestoken beginnen ze met het bombarderen van Engelse steden. Wellicht was het dankzij dit gegeven dat de RAF kon blijven vechten boven eigen bodem en een invasie van Engeland kon voorkomen ? Of was het het feit dat de Engelse piloten die neergeschoten werden boven hun land een paar uur later weer in een nieuwe kist opstegen terwijl de neergehaalde Duitse piloten krijgsgevangen werden gemaakt ? De Engelsen waren in ieder geval blij dat Hitler het nut van zware Duitse bommenwerpers nog nooit eerder in had gezien !

Op 17 september stelt Hitler Operatie Seelöwe voor onbeperkte tijd uit. En op 12 oktober wordt deze invasie van Engeland zelfs naar 1941 verschoven. Reeds op 20 augustus 1940 zou Churchill verklaren dat 'Nooit in de geschiedenis van der mensheid waren zovelen, zoveel verschuldigd aan zo weinigen'.

Twee kleine foutjes in de film; als de squadron leider en de piloot zijn huisje verlaten om naar het vliegveld terug te keren zie je een moderne deurbel ! Bovendien gebruiken de Duitsers in hun konvooi in Frankrijk tijdens deze film Mack-B trucks van na 1952.

Deze film geeft het spannende relaas van de grote luchtveldslag boven Engeland. Zowel de personele problemen als de bombardementen, luchtgevechten en politieke verwikkelingen komen ruimschoots aan bod, vermengd met een vleugje romantiek. Machteloosheid en moed, angst en hoop.

Beoordeling: (Een klassieker)

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
18-02-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen