De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Renown-klasse Slagkruisers

  Inleiding
  De twee schepen uit de Renown-klasse, de HMS Renown en HMS Repulse, waren typische producten uit de Eerste Wereldoorlog. De luchtvaart stond nog in de kinderschoenen en de slagschepen en slagkruisers werden nog steeds beschouwd als het belangrijkste marinewapen.

  Geschiedenis
  De beide slagkruisers werden in februari 1915 op stapel gezet om een jaar later (zomer 1916) gereed te zijn. Aanvankelijk waren beide schepen bedoeld als slagschepen van de Revenge-klasse. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog had men de afbouw van deze serie gehalveerd en besloot men ťťn slagschip te schrappen en twee af te bouwen als slagkruiser. Director of Naval Construction, Eustace Tennyson D'Eyncourt zorgde op zeer korte termijn voor een geheel herzien ontwerp volgens de op dat moment gewenste specificaties. Binnen vijftien maanden zouden de twee schepen klaar kunnen zijn.†De specificaties bleven echter, hoewel moderner dan vele andere schepen, gebaseerd op verouderde tactieken. Met de mogelijkheid van vliegtuigaanvallen werd nog nauwelijks rekening gehouden. Hierdoor was de bepantsering van de romp en de dekken nog niet echt op de toekomst voorbereid. Beide schepen zouden dan ook in de loop der jaren diverse verbouwingen ondergaan. Deze klasse zou oorspronkelijk worden gebouwd als slagschepen. Gezien de kosten en de vraag naar snellere schepen, werden ze echter afgebouwd als slagkruiser.
  Zowel de HMS Renown als de HMS Repulse waren ingericht om als vlaggeschip dienst te doen. Beide waren oorspronkelijk uitgerust met twee verkenningsvliegtuigen welke vanaf een katapult, op ťťn van de geschutstorens, konden worden gelanceerd.

  Hoewel bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog al bijna 25 jaar oud, werden beide schepen nog zeer waardevol geacht. De combinatie van de zware bewapening, passend bij een slagschip en de hoge snelheid, passend bij een kruiser, maakten het tot uitermate geschikte escorteschepen van onder andere slagschepen en vliegdekschepen.

  Technische gegevens (ontwerp)

  Klasse:
  Renown-klasse
  Type:
  Slagkruisers
  Land:
  Groot-BrittanniŽ
  Waterverplaatsing:
  Standaard: 27.200 BRT
  Maximaal: 36.800 BRT
  Afmetingen:
  Lengte over alles: 228,70 meter
  Breedte: 27,50 meter
  Diepgang: 8.20 meter
  Aandrijving:
  Vermogen:
  2 stoomturbines
  42 boilers
  4 schachten
  Dieselmotoren: 112.000 pk
  Max. Snelheid: 31,5 knopen
  Bereik: 7.400 km (18 knopen)
  Bepantsering:
  Romp: 76 - 152 mm
  Dek: 25 - 64 mm
  Geschutstorens: 178 - 229 mm
  Bewapening:
  6 - 15"/42 Mk I (3x2) (380 mm), 2 voor en 1 achter
  5 ◊ 3, 2 ◊ 1 BL 102 mm Mk IX geschut
  2 ◊ 76 mm luchtafweergeschu
  2 ◊ 533 mm torpedolanceerbuizen onder water
  Bemanning:
  953 - 1223
  Aantal schepen:
  2

  Schepen in de klasse

  Naam:
  Kiellegging:
  Tewaterlating:
  Indienststelling:
  Einde:
  HMS Renown
  25 januari
  1915
  4 maart
  1916
  20 september
  1916
  3 augustus
  1948
  HMS Repulse
  25 januari
  1915
  8 januari
  1916
  18 augustus
  1916
  10 december
  1941

  Definitielijst

  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  kruiser
  Snelvarend oorlogsschip van 8000-15000 ton, geschikt voor diverse taken als verkenning, verkenningsafweer en konvooibescherming.
  slagschip
  Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.

  Afbeeldingen

  De Renown-klasse Bron: Wilco Vermeer collection.
  HMS Renown (1920) Bron: Wilco Vermeer collection.
  HMS Renown op volle zee Bron: Wilco Vermeer collection.
  Gekleurde foto HMS Repulse Bron: Wilco Vermeer collection.
  Hoofdgeschut van HMS Repulse in actie Bron: Wilco Vermeer collection.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  06-03-2015
  Laatst gewijzigd:
  09-03-2015
  Feedback?
  Stuur het in!