De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

De Duitse Panzer-Abteilung z.b.V. 40

  Inleiding
  De Panzer-Abteilung z.b.V. 40 werd begin 1940 opgericht als Heerestruppe ter ondersteuning van Operatie Weser (Weserübung). De eenheid werd hierbij ingezet voor de bezetting van Denemarken en de strijd in Noorwegen. Bij aanvang van Operatie Barbarossa, werd de eenheid naar Finland gezonden om daar de strijd tegen de Sovjet-Unie te ondersteunen. De het personeel van de eenheid zou uiteindelijk opgaan in de 25. Panzer-Division, terwijl met het materieel een Panzer-Kompanie 40 werd geformeerd.

  Bevelhebbers:
  Oberstleutnant Ernst Volckheim
  (1940 - 1941)
  Oberstleutnant Klaus von Heimendahl
  (1941 - januari 1942)
  Major von Burstin
  (m.d.F.b. januari 1942 - maart 1941)
  Oberstleutnant Klaus von Heimendahl
  (maart 1941 - december 1942)

  Bevelstructuur onderdelen:  1. Kompanie
  Hauptmann von Burstin
  2. Kompanie
  Hauptmann Tölke
  Oberleutnant Hartmann (juli 1941)
  3. Kompanie
  Hauptmann Niedrieck
  Oberleutnant Walter


  Geschiedenis
  De Panzer-Abteilung z.b.V. 40, oftewel Panzer-Abteilung zur besonderen Verwendung 40, werd op 8 maart 1940 geformeerd te Dabendorf, binnen Wehrkreis III. De eenheid was bedoeld als een Heerestruppe. De eenheid werd geformeerd ter ondersteuning van Operatie Weser (Weserübung), de invasie in Noorwegen en Denemarken.

  De afdeling werd geformeerd met drie compagnies met elk drie Panzerzuge. De eenheden voor elke compagnie waren afgestaan door bestaande pantserdivisies en wel door afstand van de 6. Kompanie / Panzer-Regiment 6, 1 Kompanie / Panzer-Regiment 35 en 5. Kompanie / Panzer-Regiment 15. De meeste voertuigen van de eenheid waren Panzerkampfwagen I (PzKpfw I), maar ook enkele Panzerkampfwagen II waren aan de eenheid toegevoegd. Voor vervanging en opleiding werd de Panzer-Ersatz-Abteilung 5 gebruikt.

  Samenstelling Weserübung

  Panzer-Abteilung z.b.V. 40

  Stab

  Nachrichten-Zug

  1. leicht-Panzer-Kompanie


  Kompanie Stab

  1. Panzer-Zug

  2. Panzer-Zug

  3. Panzer-Zug

  4. Panzer-Zug
  2. leicht-Panzer-Kompanie


  Kompanie Stab

  1. Panzer-Zug

  2. Panzer-Zug

  3. Panzer-Zug

  4. Panzer-Zug
  3.leicht-Panzer-Kompanie


  Kompanie Stab

  1. Panzer-Zug

  2. Panzer-Zug

  3. Panzer-Zug

  4. Panzer-Zug


  Weserübung
  De Panzer-Abteilung z.b.V. 40 werd formeel toegevoegd aan de 11. Schützen-Brigade, maar onderdelen functioneerde elders ter ondersteuning. De 3. Kompanie werd op 9 april 1940 naar Noorwegen gestuurd, terwijl de 11. Schützen-Brigade voornamelijk in Denemarken werd ingezet. Een deel van de 3. Kompanie bevond zich aan boord van de Urundi, die aan de grond liep voordat het Noorwegen had bereikt. Vijf tanks van de 3. Kompanie bevonden zich aan boord van de Antaris H., welke tot zinken werd gebracht voordat het Noorwegen had bereikt. Pas met een latere transportgolf bereikten de eerste pantsers Noorwegen vanuit Denemarken op 17 april 1940. De 1. Kompanie en 2. Kompanie, werden na de operatie Weserübung-Süd, op 20 april 1940 naar Oslo gezonden om aan de strijd bij Weserübung-Nord deel te nemen. Op 19 april 1940, werd Panzerzug Horstmann, onder bevel van Oberleutnant Horstmann, aan de eenheid toegevoegd. Deze zug was uitgerust met de Panzerkampfwagen Neubaufahrzeug. Dit onderdeel zou vanaf 20 april 1940 de opmars van de 196. Infanterie-Division ondersteunen.

  Aan het einde van de strijd in Noorwegen, bestond de eenheid nog uit het volgende materieel en samenstelling:

  Panzer-Abteilung z.b.V. 40

  Stab

  Nachrichten-Zug

  1. leicht-Panzer-Kompanie
  8 x Panzerkampfwagen I (PzKpfw I)
  7 x Panzerkampfwagen II ((PzKpfw II)
  3 x kleine Panzerbefehlswagen (sdKfz 265)
  2. leicht-Panzer-Kompanie
  8 x Panzerkampfwagen I
  4 x Panzerkampfwagen II
  3.leicht-Panzer-Kompanie
  5 x Panzerkampfwagen I
  5 x Panzerkampfwagen II
  1 x kleine Panzerbefehlswagen
  Zug Walter
  4 x Panzerkampfwagen I
  1 x Panzerkampfwagen II
  Zug Meier
  4 x Panzerkampfwagen I
  1 x Panzerkampfwagen II
  Zug Putlos
  3x Panzerkampfwagen Neubaufahrzeug

  Na de strijd in Noorwegen werd een 4. Kompanie aan de eenheid toegevoegd, welke op 7 november 1940 werd samengevoegd met de 3. Kompanie. De 1. Kompanie werd vervolgens toegevoegd aan het Gebirgs-Armeekorps Norwegen, terwijl de andere twee in Oslo achterbleven.

  Op 22 juni 1941 werd de Panzer-Abteilung z.b.V. nog genoemd als onderdeel van het XXXVI. Gebirgs-Armeekorps en werd de eenheid, uitgezonderd de 1. Kompanie, verscheept naar Finland en gezonden naar het front bij Salla. De 1. Kompanie zou over land volgen, samen met het Gebirgs-Armeekorps Norwegen.

  Op 18 november 1942 werd de Panzer-Abteilung z.b.V. 40 van het Finse front teruggetrokken naar Noorwegen. Op 16 december 1942 werd het omgevormd tot II. Abteilung, Panzer-Regiment 9 en ingevoegd in de nieuw opgebouwde 25. Panzer-Division. De eenheid had haat tanks achtergelaten in Finland, waar deze werden gebruikt voor de opbouw van de Panzer-Sicherungskompanie, welke al snel werd omgevormd tot Panzer-Kompanie 40.

  Feldpostnummers:

  Stab
  37593
  1. Kompanie
  14016
  2. Kompanie
  30078
  3. Kompanie
  19603 (tot eind 1941)
  20426 (vanaf samenvoeging met 4. Kompanie)
  4. Kompanie
  20426 (tot samenvoeging met 3. Kompanie)
  Werkstatt-Zug
  25780 (vanaf juli 1942)

  Definitielijst

  Abteilung
  Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond uit een aantal Kompanien. De Abteilung was de kleinste eenheid die individueel kon opereren en zichzelf kon handhaven. In theorie bestond een Abteilung uit 500 - 1.000 man.
  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
  Infanterie
  Het voetvolk van een leger (infanterist).
  invasie
  Gewapende inval.
  Kompanie
  Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal Züge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.
  Sovjet-Unie
  Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

  Afbeeldingen

  Een Panzerkampfwagen I van 3. Kompanie in Noorwegen Bron: Wilco Vermeer collection.
  Eén van de Panzerkampfwagen Neubaufahrzeug in Noorwegen, april 1940 Bron: Wilco Vermeer collection.
  Een kleine Befehlswagen sdKfz 265, hier van een andere eenheid in Frankrijk, mei 1940 Bron: Wilco Vermeer collection.
  Panzerkampfwagen II, met op de achtergrond een Panzerkampfwagen I, ergens in Noorwegen Bron: Wilco Vermeer collection.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  03-03-2015
  Feedback?
  Stuur het in!