De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

HMS Hardy, Britse torpedobootjager

  Inleiding
  HMS Hardy was de flottieljeleider uit de H-klasse torpedobootjagers van de Royal Navy. Het schip nam deel aan diverse operaties tot het tijdens de Eerste Slag bij Narvik verloren ging.

  Werf:
  Kiellegging:
  Tewaterlating:
  Indienststelling:
  Einde:
  Cammell Laird and Company,
  Birkenhead
  30 mei
  1935
  7 april
  1936
  11 december
  1936
  10 april
  1940


  Geschiedenis

  HMS Hardy werd op 12 december 1934 besteld als flottieljeleider binnen de H-klasse. Als flottieljeleider was het schip groter dan haar zusterschepen. Dit werd bereikt door toevoeging van een extra stuk 120 mm geschut, geplaatst tussen de beide schoorstenen. Een toevoeging die in deze periode bij de Royal Navy gewoon was om bij iedere klasse uit te voeren bij ťťn van de schepen. Het schip werd op 11 december 1936 afgeleverd en toegevoegd aan de 2nd Destroyer Flotilla, Mediterranean Fleet. Ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog nam HMS Hardy deel aan de toezichthoudende vloot van het Non-Intervention Committee. Na haar deelname aan deze operatie, werd de torpedobootjager tussen 2 juni 1939 en 29 juli 1939 in onderhoud genomen te Devonport.

  Technische gegevens

  Naam:
  HMS Hardy
  Klasse:
  H-klasse (flottieljeleider)
  Type:
  Torpedobootjager
  Land:
  Groot-BrittanniŽ
  Waterverplaatsing:
  Standaard: 1.455 BRT
  Maximaal: 2.053 BRT
  Afmetingen:
  Lengte: 102,70 meter
  Breedte: 10,40 meter
  Diepgang: 3,89 meter
  Aandrijving:
  3 x Parsons Stoomturbines
  3 x Admiralty 3-drum Boilers
  Vermogen: 38.000 pk
  2 schachten
  Prestaties:
  Snelheid: 36 knopen
  Bereik: 10.240 km (15 knopen)
  Bewapening:
  5 x 1, QF 120-mm Mk. IX L/45 geschut
  2 x 4, 12,7 mm machinegeweren
  2 x 4, 533 mm torpedolanceerbuizen
  20 dieptebommen
  60 mijnen
  Bemanning:
  175


  Tweede Wereldoorlog

  Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, was HMS Hardy gestationeerd in Malta, maar werd in oktober overgebracht naar Freetown in Sierra Leone, waar het werd toegevoegd aan Force K. In deze hoedanigheid nam het schip deel aan de slag bij Rio de la Plata, de jacht op de Admiral Graf Spee.

  Na deze operatie keerde HMS Hardy terug naar Home Fleet en werd het op 9 maart 1940 het vlaggenschip van de 2nd Destroyer Flotilla. In deze hoedanigheid trad HMS Hardy met haar flottielje op als escorte voor de mijnen leggende torpedobootjagers tijdens Operatie Wilfred, de mijnenlegoperatie op 8 april 1940 bij de Noorse kust.
  Toen op 9 april 1940 Duitsland Operatie Weser (WeserŁbung) lanceerde, werd het schip met een eskader naar Narvik gezonden om de Duitse vloot aldaar aan te vallen.

  De Britten stoomden op 10 april de fjorden bij Narvik binnen en raakten slaags met de aldaar liggende Duitse torpedobootjagers tijdens wat bekend zou worden als de eerste slag bij Narvik. HMS Hardy wist met een torpedo de Duitse torpedobootjager Z 21 Wilhelm Heidkamp onherstelbaar te beschadigen. Bij de strijd die hierna ontspon, werd HMS Hardy ernstig beschadigd en liet men het schip aan de grond lopen. Later raakte het schip door de opkomende vloed los, dreef naar dieper water, waar het kapseisde en in half gezonken toestand achterbleef.†

  Definitielijst

  torpedo
  Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.
  torpedobootjager
  (Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.

  Afbeeldingen

  HMS Hardy (1937) Bron: Wilco Vermeer collection.
  HMS Hardy (1940) gekapseisd bij Narvk Bron: Wilco Vermeer collection.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  11-03-2015
  Feedback?
  Stuur het in!