TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De langste dag - de geïllustreerde editie

Titel:De langste dag - Het verslag van de landing in Normandie aan de hand van getuigenissen van de mensen die erbij waren
Schrijver:Ryan, Cornelius
Uitgever:Uitgeverij Lannoo
Uitgebracht:2019
Pagina's:304
ISBN:9789401455305
Omschrijving:

"De langste dag" is al een veelvuldig besproken boek en film. Op deze website hebben we zowel dit boek als de verfilming ("The Longest Day") ook al besproken. Waarom behandelen we deze versie ook? Een nieuwe druk van zo’n veelbesproken en geprezen boek is toch geen nieuws? Dat klopt, maar dit is een geheel nieuwe versie, te weten de geïllustreerde editie met een harde fotokaft. Als fervent lezer en recensent had ik de eer dit boek te mogen ontvangen. Ik ken het boek in de vorm van een oudere druk die ik in de afgelopen jaren letterlijk stuk gelezen en gebladerd heb. Steeds weer en weer foto’s bekijken en de verhalen over moed en opoffering lezen.

In deze vernieuwde editie zijn honderdentwintig foto’s en vijfentwintig documenten opgenomen uit het Cornelius Ryan Archive, naast de tekst van de al bestaande uitgave. Deze aanvullingen zijn niet alleen erg informatief, maar geven ook een geweldige kijk op de achtergrondinformatie die de schrijver verzameld heeft.

De vijfentwintig documenten omvatten oorspronkelijke correspondentie van Cornelius Ryan over de opzet van het boek toen het boek nog maar een idee was. Maar opgenomen zijn bijvoorbeeld ook een kopie uit de dagrapporten van de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel en een kopie uit het telefoonlogboek ten tijde van de invasie van het Duitse opperbevel in Normandië (OB West). Ook verwerkt zijn een interview met de Duitse majoor Werner Pluskat van de kustbatterijen in Normandië en een kopie van het gevechtsverslag van de Duitse Luftwaffe-gevechtsvlieger Josef Priller die de enige Luftwaffe-aanval op 6 juni 1944 uitvoerde.

Verder bevat deze versie interviews van andere betrokkenen, waaronder burgers en verzetsmensen. Ook interviews met officieren en manschappen van geallieerde troepen en Duitse eenheden zijn verwerkt. En dan valt ook het grondige werk van de schrijver op: hij voerde gesprekken over alle belangrijke onderwerpen, zoals de landing op Pointe du Hoc en het Duitse geschut, de geallieerde informatiepositie en de bekende Pegasus Bridge.

Het mooie aan deze versie zijn ook de kleurenkaarten van Normandië en de invasiestranden met een aanduiding op welke plek de vijfentwintig opgenomen documenten betrekking hebben. Elk strand of bijzondere plek is aangeduid. Dus je kunt makkelijk dingen terugzoeken en herleiden. Kortom, deze prachtige uitgave kan ik zonder twijfel aanbevelen voor iedereen die al genoten heeft van de eerdere druk en de film, maar ook voor wie voor het eerst kennis maakt met dit historische werk.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
13-04-2020
Laatst gewijzigd:
10-05-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen