TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  Na de inzet van "K-Trupps" besloot de Abwehr tot de oprichting van een commando achtige eenheden die achter vijandelijke linies, voorafgaand aan reguliere troepen operaties moesten uitvoeren. De eerste militaire eenheid die hiertoe werd opgericht was de in Oostenrijk gestationeerde Baulehrkompanie (D.K.) z.b.V.. De eenheid zou spoedig opgaan in het grotere Baulehrbataillon z.b.V. 800 als 1. Baulehr-Kompanie „Deutsche Kompanie z.b.V."


  Brein achter de Brandenburger, Erwin von Lahousen na de oorlog tijdens de Neurenberger processen Bron: U.S. Government Photo (1946)

  Definitielijst

  Kompanie
  Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal ZŁge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.

  Geschiedenis

  Al voor de Duitse inval in Polen werd door de Abwehrabteilung II (Oberst im Generalstab Erwin von Lahousen)[1] een reeks zogenaamde "K-Trupps" opgericht bestaande uit Pools sprekende personen uit SileziŽ en andere Volksduitsers. Het doel van deze troepen was om voor de reguliere Duitse eenheden uit, strategische locaties te bezetten. Hoewel de meeste deelnemers burgers waren, had de inzet in Polen te nodige vruchten afgeworpen dat besloten werd deze eenheden meer te gaan reguleren en zo een soort commando eenheden op ge bouwen.

  Op 15 september 1939[2] ontstond op deze wijze onder bevel van Wehrkommando XVII, op de TruppenŁbungsplatz Bruck an der Leitha in Oostenrijk de Baulehrkompanie (D.K.) z.b.V.[3]. De afkorting D.K. stond hierbij voor Deutsche Kompanie. De eenheid kwam onder bevel van Hauptmann[4] Verbeek[5]. Hauptmann Heinrich Verbeek werd bijgestaan door Leutnant Siegfried Grabert en Leutnant Gottfried Kniesche[6].

  De in Oostenrijk gevestigde speciaal eenheid richtte zich vooral op de Russische en Baltisch taalgebieden. Bij de rekrutering werd ook speciaal gelet op het vermogen om die talen machtig te zijn. Een rekruut moest zich bij wijze van spreken kunnen voordoen als een militair officier uit het taalgebied waarvan de taal werd gesproken. Naast Oostenrijkers, Duitsers en Volksduitsers werd langzaam maar zeker ook meer geworven onder Duitsgezinde onder de oorspronkelijke bevolkingen. Op 1 oktober werd de eenheid naar Slovakije verplaatst voor verdere inzet.

  Op 25 oktober 1939[7] werd in Brandenburg an der Havel de Baulehrkompanie z.b.V. 800 geformeerd. De eenheden werden op 10 januari 1940[8] samengevoegd tot Baulehrbataillon z.b.V. 800. Bij de samenvoeging kreeg de Baulehrkompanie (D.K.) z.b.V. de nieuwe aanduiding 1. Baulehr-Kompanie ĄDeutsche Kompanie z.b.V." met als standplaats Innermanzing in het Wienerwald[9].

  Definitielijst

  Kompanie
  Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal ZŁge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.

  Bevelstructuur

  Kommandeur:  Heinrich Verbeek
  Hauptmann
  15 oktober 1939
  10 januari 1940
  Lehrer
  Siegfried Grabert
  Leutnant  Gottfried Kniesche
  Leutnant  Noten

  1. Brandenburg (Spezialeinheit) / Wikipedia (Dld.)
  2. Brandenburg (Spezialeinheit) / Wikipedia (Dld.)
  3. Brandenburg (Spezialeinheit) / Wikipedia (Dld.)
  4. Kurowski, 2005
  5. Sonderverband Brandenburg / Lexikon der Wehrmacht
  6. Kurowski, 2005
  7. Brandenburg (Spezialeinheit) / Wikipedia (Dld.)
  8. Brandenburg (Spezialeinheit) / Wikipedia (Dld.)
  9. Sonderverband Brandenburg / Lexikon der Wehrmacht

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  05-01-2021
  Feedback?
  Stuur het in!

  Gerelateerde boeken

  The Brandenburger Commandos