De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Sir Lewis Macclesfield Heath (1885 - 1954)

  Geboren op 23 november 1885 als zoon in een typische legerfamilie. Zijn vader, kolonel Lewis Forbes Heath zat ook in het leger, evenals diens vader.

  Hij trad in 1906 toe tot het Indische leger. Vanaf 1909 diende hij in de King's African Rifles. In 1914 volgde een promotie tot kapitein.
  Heath trouwde in 1915 voor de eerste keer met de dochter van een militair. Ze kregen vijf kinderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed Heath dienst aan het Europese front. Hij raakte hierbij meerdere keren gewond en verkreeg het Military Cross (MC). Na de oorlog trok hij in 1919 naar Afghanistan en vervolgens naar PerziŽ. In 1920 werd hij bevorderd tot majoor.
  In 1929 maakte hij een bliksempromotie door kort na elkaar te worden aangesteld als bataljonsluitenant-kolonel en luitenant-kolonel terwijl hij diende aan de Noordwestelijke grens van India. Vanaf 1929 tot en met 1933 was hij commandant van het 1ste Bataljon van het 11e Sikh Regiment.

  In 1932 verkreeg hij promotie tot bataljonskolonel. In 1933 kreeg hij het Distinguished Service Order (DSO) en de promotie tot kolonel. Van 1934 tot 1946 deed hij dienst als instructeur aan de Senior Officers' School in Belgaum. Vanaf 1936 echter werd Heath aangesteld als commandant van de Wana Brigade in India om in 1939 te worden benoemd tot commandant van het district Deccan.
  Heath werd in 1939 onderscheiden met de Order of the Bath en gepromoveerd tot majoor-generaal. Bij het uitbreken van de oorlog in Europa, kreeg Heath de aanstelling als commandant van de 7e Indische Divisie
  In 1941 trouwde Heath voor de tweede keer. Ook uit dit huwelijk kwam een kind voort. In dat zelfde jaar werd hij onderscheiden met de Order of the British Empire (KBE) en benoemd tot luitenant-generaal. In deze hoedanigheid diende hij als commandant van het IIIe Indische Corps dat in Malakka werd verslagen. De gehele Tweede Wereldoorlog verbleef hij als krijgsgevangene in handen van Japan. Na zijn bevrijding ging Heath in 1946 met pensioen.

  Hij schreef vele werken over zijn ervaringen tijdens de oorlog en tijdens zijn gevangenschap.
  Heath overleed op 10 januari 1954.

  Definitielijst

  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
  Divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  04-05-2003
  Laatst gewijzigd:
  31-05-2009
  Feedback?
  Stuur het in!

  Bronnen

  - Survey of the Papers of Senior UK Defence Personnel, 1900-1975, King's College London, Liddell Hart Center for Military Archives