De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Arthur Ernest Percival (1887 - 1966)

  Arthur Ernest Percival was een man met een opmerkelijke carriŽre. Geboren in Aspenden, Hertfordshire, op 26 december 1887, ging hij na zijn schoolopleiding werken als junior medewerker in een ijzerhandel in Londen.

  Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak nam hij dienst in het Britse leger als soldaat. Hij werd in 1915 uitgezonden naar Frankrijk met het BEF. Alhoewel hij gewond raakte in september 1916 bleef hij tot het einde van de oorlog in Frankrijk dienen. Als soldaat viel hij op door zijn militair inzicht, intuitie en heldenmoed. Hij ontving dan ook het DSO (Distinguished Service Order), het MC (Military Cross) en het Franse Croix de Guerre.
  Tijdens zijn oorlogscarriŽre klom hij op tot kapitein bij het Essex Regiment tussen 1916-1918, tot commandant van het 7th Service Batallion en 2nd Battalion Bedfordshire Regiment tussen 1918 en 1919. Hij diende zelfs als adviseur aan het front in Rusland.

  Na de oorlog bleef hij in het leger en werd Brevet Major in het Essex Regiment van 1919 tot en met 1925. Met zijn regiment diende hij in de jaren 1920 tot 1922 in Ierland, alwaar hij in 1921 werd gelauwerd met het OBE (Order of the British Empire). Door zijn prestaties werd hij in 1923 toegelaten tot het Staff College te Camberley, waarna hij bevorderd tot majoor en diende in het Cheshire Regiment. In 1925 vertrok hij naar Nigeria als 2e Graads Staf Officier bij het Second Nigeria Regiment, om in 1927 op te klimmen tot Staf Officier van het Nigeria Regiment zelf.

  In 1927 trouwde hij met Margret Elizabeth MacGregor, waarna hij in 1929 terugkeerde naar Engeland. Hier volgde vanaf 1930 een groot aantal betrekkingen elkaar in vlot tempo op. In 1930 trad Percival toe tot het Royal Naval Staff College te Greenwich, om daar van 1931 tot 1932 te blijven als 2e Graads Staf Officier. In 1932 volgde de bevordering tot luitenant-kolonel, waarna hij tot 1936 het commando voerde over het 2nd Battalion van het 22nd (Cheshire) Regiment. In die tijd volgde hij in 1935 het Imperial Defence College en werd in 1936 bevorderd tot kolonel.

  Van 1936 tot 1938 ging hij voor de eerste maal naar Malakka waar hij als 1e Graads Staf Officier diende en op pijnlijke wijze de Britse verdediging blootlegde. Hij wist aan te tonen dat een Japanse aanval over land op eenvoudige wijze Singapore kon bedreigen. Hierna diende hij als Brigadier bij de Generale Staf van het 1st Corps BEF in Frankrijk tot 1940.

  Na het debacle van Duinkerken kreeg Percival het bevel over de 43rd (Wessex) Division, met als taak de verdediging van de Britse kust tegen een Duitse invasie. Vervolgens diende hij bij het War Office en werd commandant van de 44th (Home Counties) Division.

  In juli 1941 werd Percival benoemd tot opperbevelhebber van de strijdkrachten op Malakka en in Singapore met als tijdelijke rang luitenant-generaal.. Na een zware strijd, met veel te weinig middelen, zag hij zich genoodzaakt om in februari 1942 de overgave te tekenen. De rest van de oorlog bracht hij door in een krijgsgevangenenkamp in Mantsjoerije. Percival werd net voor het tekenen van de Japanse overgave door Sovjettroepen bevrijd en werd als extra vernedering voor de Japanners overgevlogen naar Tokyo Bay om mede namens de geallieerden de Japanse overgavepapieren te tekenen op 2 september 1945.

  Voor zijn rol in de strijd in Malakka is Percival vaak zwaar bekritiseerd. Het is echter sterk te betwijfelen of hij wat anders had kunnen doen. Dat hem door de Britse overheid wat werd verweten mag wel duidelijk zijn. Alhoewel hij in 1946 eervol en met behoud van loon werd ontslagen, werd hem de tijdelijke rang van luitenant-generaal niet definitief toegewezen. Hierdoor is hij ook nooit geridderd, iets wat voor Britse generaals nagenoeg automatisch was. Percival is zijn rol in de oorlog altijd blijven verdedigen en heeft veel van zijn ervaringen doen optekenen, onder andere in zijn boek The War in Malaya (1949).

  Percival overleed op 31 januari 1966.

  Definitielijst

  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  geallieerden
  Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
  invasie
  Gewapende inval.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  05-02-2003
  Laatst gewijzigd:
  04-11-2009
  Feedback?
  Stuur het in!

  Bronnen

  - Percival A.E., vanaf The Forgotten Campaign: The Dutch East Indies Campaign 1941-1942, website
  - Tong L.K., A disgraced soldier, 1999

  Onderscheidingen

  Percival, Arthur Ernest* 26 december 1887
  Ü 31 januari 1966

  meer