De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Arnhem: Ooggetuigenverslagen van de Slag om Arnhem

  Titel: Arnhem Ė Ooggetuigenverslagen van de Slag om Arnhem
  Auteur: Martin Middlebrook
  Uitgever: Uitgeverij Bosch & Keuning te Baarn
  Uitgebracht: 1994 Ter gelegenheid van de zestigste herdenking van operatie Market Garden verscheen in 2004 een herdruk van dit boek.
  ISBN: 90 246 0147 9
  Bijzonderheden: Oorspronkelijke titel: Arnhem 1944 - The Airborne Battle, 17-26 september.
  Omschrijving:

  Dit 511 pagina's tellend boek is in 1994 ter ere van de 50e herdenking van de Slag om Arnhem uitgegeven. Martin Middlebrook beschrijft hierin niet alleen op zeer nauwkeurige wijze de voorbereidingen, het verloop en de afloop van de gevechten van de Britse 1e Airborne Divisie in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem in 1944, maar ook de andere betrokkenen, zoals de 1e Onafhankelijke Poolse Parachute Brigade, de RAF en de USAAF squadrons die de parachutisten naar Nederland vlogen. Verder gaat de auteur ook in op operatie 'Market-Garden', waarvan de Slag om Arnhem een belangrijk onderdeel was.

  De auteur heeft als het ware, mede aan de hand van vele ooggetuigenverslagen, de militaire acties van de Slag om Arnhem op zijn uitzonderlijke wijze gereconstrueerd, eigenlijk vanaf de bedenkelijke voorbereidingen tot en met de uiteindelijk fatale afloop. Martin Middelbrook heeft voor de totstandkoming van dit boek veel medewerking gehad van het Airborne Forces Museum in Aldershot, waar hij de archieven mocht inkijken, het Airborne Museum in Oosterbeek en vele veteranen. Als voorbereiding op dit boek heeft hij in de loop der jaren uiteindelijk meer dan 500 veteranen geÔnterviewd, die altijd op zeer gedetailleerde wijze hun belevenissen tijdens deze dagen in september 1944 op papier hebben gezet. Ook enkele Nederlanders die op een of andere manier de Slag om Arnhem van dichtbij hebben meegemaakt, hebben hun medewerking verleend, en doen in dit boek verslag van hun belevenissen, en al deze factoren maken dit boek daarom dan ook uniek.

  Vele nationale en internationale bladen en kranten hebben dit boek als beste bestempeld met betrekking tot de Slag om Arnhem, of zoals Adriaan Groeneweg van het Airborne Museum in Oosterbeek het netjes verwoord: 'Ik moet zeggen dat dit het beste verslag van de Slag om Arnhem is dat ik ooit gelezen heb. Zo'n accurate weergave van de gebeurtenissen met zoveel persoonlijke noten is nog nooit gepubliceerd'.

  Persoonlijk heb ik dit boek ook al twee keer gelezen en ik kan de uitspraak van dhr. Groeneweg alleen maar volledig beamen. Dit boek is voor zowel degene die iets meer wil weten over de gebeurtenissen in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem in september 1944 als voor de 'doorgewinterde' kenner zeer zeker een aanrader. Dit boek leest heel prettig, is chronologisch goed opgebouwd, en is ruim voorzien van fotoís. Kortom, een 'must' voor iedereen.

  Beoordeling: Uitstekend

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Hans Molier
  Geplaatst op:
  08-11-2003
  Laatst gewijzigd:
  06-05-2015
  Feedback?
  Stuur het in!