De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Sink the Bismarck

  Titel: Sink the Bismarck (GB-1960) ca. 97 minuten
  Acteurs: Kenneth More, Dana Wynter, Carl MŲhner, Laurence Naismith, e.a.
  Regisseur: Lewis Gilbert
  Uitgebracht: 1960
  Bijzonderheden: Uitgebracht in zwart-wit.
  Omschrijving:

  'Sink the Bismark' is tot op heden de enige film die is uitgebracht die de jacht laat zien van de Britse oorlogsschepen op het Duitse slagschip de Bismarck. Deze Britse film is gebaseerd op het boek van Cecil S. Forester (1899-1966) "Hunting for Bismarck".

  De film begint met originele beelden van de tewaterlating van de Bismark in Hamburg. De hoofdrol in deze film wordt vertolkt door Kenneth More, die de rol heeft Captain Shepard, de Chief op Operations, die in een ondergrondse bunker in Londen met een nauw team van mensen de jacht leidt en coŲrdineert op de Bismarck. Captain Shepard is een vrij koele persoon die zijn taak met de grootste toewijding probeert uit te voeren, maar aan de andere kant zijn persoonlijke gevoelens probeert te verbergen. Zo heeft hij in de film eerder zijn vrouw verloren en zijn zoon is boordschutter op een Swordfish vliegtuig die uiteindelijk deelneemt aan de jacht op de Bismarck en later in de film, tijdens deze jacht, zelfs vermist wordt.

  Toch hadden diverse critici enkele opmerkingen over deze film. Zo word Admiraal LŁtjens in deze film weggezet als een zeer fanatieke nazi, met een blind vertrouwen in zijn schip en die geen orders of suggesties accepteert van Kapitein Lindemann, waardoor juist zijn rol in deze film een beetje op de achtergrond wordt verdrongen. De modellen van de schepen die voor deze film zijn gebruikt zijn goed te noemen, en zeker gezien het jaar waarin deze film is gemaakt, is deze film, met gebruik van de modellen en trucages, goed overgekomen.

  De film behandelt ťťn van de schokkendste gebeurtenissen uit de strijd op zee in de Tweede Wereldoorlog. De Bismarck wordt, na diverse Britse schepen te hebben vernietigd, waaronder het paradepaardje van de Britse Marine HMS Hood, opgejaagd. Het Duitse schip probeert tijdens deze jacht de veilige haven van Brest te bereiken en bescherming te krijgen van de Duitse luchtmacht. Uiteindelijk weet een squadron van Britse Swordfish vliegtuigen het Duitse schip met torpedoís te bestoken en ťťn van deze torpedoís veroorzaakt grote schade aan het roer van de Bismarck, waaronder deze eigenlijk stuurloos is geworden. Van alle kanten wordt de Bismark ondertussen door Britse oorlogsschepen in het nauw gedreven en uiteindelijk weet men na hevige gevechten, het machtige Duitse oorlogsschip tot zinken te brengen.

  'Sink the Bismarck' is een film die zeer zeker de moeite waard is en in een relatief vrij korte tijd een goede weergave geeft van de korte geschiedenis en levensloop van dit Duitse schip, vanaf de tewaterlating tot en met de uiteindelijke vernietiging. Persoonlijk heb ik deze film al vele keren gezien en deze is zeer zeker een aanrader.

  Beoordeling: Uitstekend

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Hans Molier
  Geplaatst op:
  09-11-2003
  Feedback?
  Stuur het in!