Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Altan gadas odon

De Orde van de Poolster werd ingesteld in 1936 en kon worden uitgereikt aan militairen, burgers en buitenlanders. Vier types kunnen worden onderscheiden. De ribbon was tot 1961 geŽmailleerd met de kleuren geel - blauw - geel - rood met een gele lijn - geel - blauw - geel. Vanaf 1961 werd een stoffen ribbon gebruikt met de kleuren olijfgroen - geel - olijfgroen.

De Orde van de Poolster type 1 ziet er volkomen anders uit dan de latere, bekendere types en werd geproduceerd van 1936 tot 1939. De orde is ovaal van vorm met in het midden een ovaalvormig, lichtblauw geŽmailleerd vlak. De rand hieromheen is goudkleurig met dunne en dikke naar buiten wijzende stralen. Op de lichtblauwe ovaal is een rode ster zichtbaar, met goudkleurige stralen verbonden met de rand. Op de ster is het Sojombo-teken zichtbaar, wat ook op de vlag van de Mongoolse Volksrepubliek te zien is. Aan weerszijden van de ster zijn rode banieren zichtbaar met tekst in Oeigoer-schrift erop. Het type 1 heeft een schroef aan de achterkant en een ĎMondvorí-muntmerk. Er werden ongeveer 300 exemplaren van het type 1 geproduceerd.

Het type 2 werd geproduceerd van 1939/1940 tot 1941 en heeft een geheel ander ontwerp dan het type 1. De orde is zeshoekig van vorm met in het midden een rond, blauw geŽmailleerd vlak met goudkleurige, naar buiten wijzende streepjes. De rand hieromheen is goudkleurig met dunne, en op de hoeken zes dikke naar buiten wijzende stralen. Op het blauwe vlak is op een ronde verhoging het wapen van de Mongoolse Volksrepubliek te zien, met vijf letters in Oeigoer-schrift. Rondom de verhoging zijn zes witte geŽmailleerde Ďlussení met ieder tien goudkleurige streepjes te zien. Het type 2 heeft een schroef aan de achterkant en een ĎMonetny Dvorí-muntmerk. Er werden ongeveer 9.000 exemplaren van het type 2 geproduceerd.

Toen de Volksrepubliek van MongoliŽ in 1941 overstapte van Oeigoer-schrift naar Cyrillisch schrift werd een kleine aanpassing aan de Orde van de Poolster gedaan waarmee het type 3 was ontstaan. Dit type werd geproduceerd van 1941 tot 1970 en verschilde met type 2 alleen door de vervanging van het opschrift. Er stond nu in het Cyrillisch ĎBNMAOEí wat staat voor 'Boegd Nairamdach Mongol Ard Oels' ('Volksrepubliek van MongoliŽ'). Het type 3 heeft een schroef aan de achterkant. Er werden ongeveer 5.000 exemplaren van het type 3 geproduceerd.

Het type 4 werd geproduceerd van 1970 tot 2003 en heeft een vernieuwd, langwerpiger wapen op de verhoging. In 2003 werd een goedkope variant van het type 4 van brons in plaats van zilver ingesteld. Het type 4 heeft een pin aan de achterkant. Er werden ongeveer 16.000 exemplaren van het type 4 geproduceerd.

Bronnen