Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Erekruis voor Verdienste van de Nederlandse Bond voor Oud-Strijders

Het "Erekruis voor Verdienste van de Nederlandse Bond voor Oud-Strijders" werd op 19 juli 1947 ingesteld. De onderscheiding werd na 29 april 1950 aangeduid als "Kruis van Verdienste van de Nederlandse Bond voor Oud-Strijders (en Dragers van het Mobilisatiekruis)" vanwege de fusie met de Nationale Bond "Het Mobilisatiekruis 1914-1918". Op 7 oktober 1978 fuseerde de bond met het "Veteranen Legioen Nederland" en ontstond de "Nederlandse Bond van Oud-Strijders - Veteranen Legioen Nederland" en werden nieuwe onderscheidingen ingevoerd. De toekenning van de onderscheiding geschiedde door het bestuur.

Het erekruis kon een bronzen of zilveren kruis zijn, bestaande uit een ruit met inkepingen. Het ontwerp was van A.W. Smit. Het kruis meet vier centimeter in doorsnede en werd aan een lint gedragen op de linkerborst. Op de voorzijde wordt een tafereel getoond met een Nederlandse Leeuw met daaroverheen een Albatros rustend op een onklaar anker. Hierboven wordt de Koninklijke Kroon getoond. Dit symboliseert de drie krijgsmachtonderdelen. Op de achtergrond wordt een opgaande zon getoond. De andere zijde toont een zon met op de stralen van de zon de tekst "VOOR VERDIENSTE" en verder de woorden "PARAAT EN ONVERVAARD". De teksten kunnen gegraveerd of in reliŽf staan. Het lint was Nassau blauw met in het midden twee smalle oranje strepen, later werd dit oranje met in het midden twee smalle Nassau blauwe strepen. Voor het avondtenue kon een miniatuur verkregen worden met een doorsnede van 16 mm.

Aangezien het formeel een particuliere onderscheiding was mocht deze niet op het uniform gedragen worden hoewel dit vaak wel werd gedaan.

Bronnen