SS Polizei Division at War 1940-1945

Titel:SS Polizei Division at War 1940–1945
Schrijver:Baxter, I.
Uitgever:Pen & Sword
Uitgebracht:2018
Pagina's:144
Taal:Engels
ISBN:9781473890978
Titel: Images of War - SS Polizei at War 1940-1945
Schrijver: Ian Baxter
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 144
Taal: Engels
ISBN: 9781473890978
Omschrijving:

De in 1939 opgerichte SS-Polizei-divisie was oorspronkelijk niet bedoeld als een SS-gevechtseenheid. Al in Frankrijk, Griekenland en de Sovjet-Unie was de eenheid actief geweest voordat zij pas in 1942 officieel een SS-divisie werd. Dat was in de voorgaande jaren dan ook duidelijk te merken aan de manschappen en het materieel: dat was meestal van inferieure kwaliteit. Het waren vaak heel jonge of relatief oude soldaten die zich moesten weten te redden met buitgemaakte wapens. Dat werd een stuk beter nadat zij officieel de 4de SS-Panzergrenadier-Division waren geworden.

De Polizei-Division werd hoofzakelijk ingezet aan het Oostfront, alwaar zij vooral defensieve taken moest vervullen, vaak ten koste van enorme verliezen. Ook deze eenheid werd steeds verder in het defensief gedwongen door de overweldigende overmacht van het Rode Leger en moest derhalve voortdurend terugtrekken en achterhoedegevechten voeren.

Aan het eind van de oorlog kon de divisie terugkijken op een uitzonderlijke geschiedenis. De SS-Polizei-Division kende haar debuut aan het westfront in 1940 en werd in de pan gehakt een jaar later in Rusland. 1943 werd gekenmerkt door hoofdzakelijk defensieve gevechten, met daarna een uitstapje naar Griekenland, alwaar zij werd ingezet in de strijd tegen partizanen. Hier werden oorlogsmisdaden gepleegd. In 1945 werd de eenheid vooral in Oost-Pruisen en het Baltische gebied ingezet. Uiteindelijk werden de soldaten van de SS-Polizei-Divison gedood-of gevangengenomen tijdens de laatste stuiptrekkingen van het Derde Rijk.

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Images of War’ van uitgeverij Pen & Sword. Publicist Ian Baxter nam in deze reeks eerder verschillende titels voor zijn rekening, waaronder ‘The Crushing of Army Group North 1944-1945’ en ‘Blitzkrieg in the West’. Enkele van zijn boeken uit dezelfde serie, zoals ‘Nazi Concentration Camp Commandants 1933–1945’ en ‘Hitler's Headquarters 1939-1945’, werden ook in het Nederlands uitgebracht.

Conclusie:

De 4. SS Polizei-Grenadier-Division is een bij het grote publiek redelijk onbekende SS-divisie. Toch heeft deze divisie gedurende de hele Tweede Wereldoorlog een significante rol gespeeld op verschillende strijdtonelen. De foto’s in het boek van Ian Baxter zijn voor velen onbekend en dat maakt het aanschaffen van dit boek dan ook zeker de moeite waard. De fotoboeken van Ian Baxter hebben een goede reputatie en ook nu doet Baxter zijn naam eer aan. Fantastische foto’s geven een mooi en aangrijpend beeld van de strijd van deze relatief onbekende divisie.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
26-07-2018

Afbeeldingen