TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Twee broers, één missie Cawton

Titel:
Twee broers, één missie Cawton
ISBN13:
9789492055781
Schrijver:
Loenen, G. van
Jaar van uitgifte:
2020
Beschrijving:

Een studie naar de verzetsactiviteiten van Henk van Loenen en zijn broer Luuk van Loenen. Zij hebben voor de Engels/Amerikaanse inlichtingendienst IS 9 WEA (Intelligence School 9 West Europian Area) eind 1944 een organisatie opgezet (missie CAWTON) om hulp te bieden aan geallieerden die naar bevrijd gebied werden begeleid en die militaire inlichtingen verzamelden. Met behulp van S-phones, een soort walky/talky, werd contact gemaakt met vanuit Gilze-Rijen opgestegen vliegtuigen.

Neeltje Lagerwey, (aangenomen) dochter van Christiaan Cornelisse , uit Amerongen heeft koerierswerk voor de organisatie verricht. Haar vader was een zeer actief medewerker voor de organisatie. De organisatie Cawton verrichtte ook tellingen van Duitse vervoermiddelen op de hoofdwegen tussen Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn en Arnhem. Het werkterrein bestond uit de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei, de Rijnstrook en de Betuwe. Aan het einde van de oorlog bestond de organisatie uit ca. 400 medewerkers, de meeste hielden zich bezig met tellingen, waarvan een honderdtal min of meer als vaste medewerkers konden worden beschouwd.

Neeltje Lagerwey, evenals haar vader, hebben direct na de oorlog een vragenlijst ingevuld opgesteld door HEADQUARTERS EUROPIAN THEATRE OF OPERATIONS. Op basis van deze vragenlijsten zijn door de Engelse en Amerikaanse overheden beloningen uitgereikt, variërend van materiële beloningen tot hoge onderscheidingen. Met toestemming van mevrouw N. Achterberg-Lagerwey is in dit boek haar ingevulde vragenlijst opgenomen. De activiteiten van Neeltje Lagerwey werden beoordeeld als “Grade 5” waardoor zij een certificaat heeft ontvangen van Eisenhouwer. Ook kreeg zij voor haar werkzaamheden een fiets.

Gerelateerd nieuws

Nieuw boek ontrafelt missie Cawton

jun2020

Nieuw boek ontrafelt missie Cawton

DOOR: GERARD VAN LOENEN - Het onderzoek voor het boek ‘Twee broers, één missie Cawton’ had in eerste instantie betrekking op de verzetsactiviteiten van de broers Henk en Luuk van Loenen. Later is het onderzoek uitgebreid naar de context waarbinnen de verzetsactiviteiten van de missie Cawton plaatsvonden. Over de grootschalige crossings van geallieerden, Pegasus 1 en 2, en over de crossings door de Biesbosch is al veel geschreven. In het boek is extra aandacht besteed aan een onderbelicht onderdeel, namelijk hoe de organisatie van de crossings vanaf de Veluwe door de Biesbosch eruitzag. Ook is tot nu toe geen overall beeld geschetst van de crossings door de Betuwe. In een apart deel II zijn deze crossings gereconstrueerd.

Lees meer

Gerelateerde personen

Loenen, van, Hendrik "Henk"* 1 september 1915
† 8 juni 1997