TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuw boek: De vlucht uit de Führerbunker

'De vlucht uit de Hitlerbunker' is het nieuwste boek van Sjoerd J. de Boer. Het geeft een overzicht van de laatste tien dagen van Hitlers leven, en volgt daarna de vlucht van verschillende groepen en individuen vanaf die allerlaatste dag dat ze bij Hitler in de buurt waren. Het is voor het eerst dat in een boek alle vluchtroutes in kaart worden gebracht. Auteur en WO2-kenner Sjoerd de Boer vertelt in woord en beeld de verhalen van de bekendste bewoners van de bunker en de rijkskanselarij. En hij brengt verslag uit van verschillende ooggetuigen die na de oorlog vertelden hoe ze probeerden te vluchten.

April 1945. Berlijn is omsingeld. Tijdens de laatste dagen van het Derde Rijk bevindt de politieke top en de legerleiding zich diep onder de grond in de Führerbunker. Het wachten is op de door hemzelf aangekondigde dood van Adolf Hitler.

Pas als de Russische troepen de bunker tot op een paar honderd meter zijn genaderd pleegt Hitler zelfmoord. Daarna komt een massale uittocht uit de bunker op gang. Niet alleen ministers, ambtenaren en leden van de legerleiding ontvluchtten op het laatste moment nog de stad. Ook secretaresses, artsen en onbekende jongens van de Hitlerjugend wilden het terrein rond de bunker zo snel mogelijk verlaten.

Slaagt de opzet van de zo verguisde SS-voorman Himmler om met de geallieerden in contact te komen? En welke route nemen Keitel en Jodl, de beide opperbevelhebbers van de Wehrmacht? Waarom trekt veldmaarschalk Hermann Göring een geheel eigen plan? Wat overkomt Albert Speer op zijn vlucht naar Noord-Duitsland? Waarom maakte hij vreemde omwegen op zijn route naar het hoofdkwartier van admiraal Dönitz?

Ook al zijn veel gebouwen, bruggen en straten inmiddels herbouwd of vervangen in Berlijn, toch zijn op veel plaatsen de tekenen van het oorlogsgeweld nog terug te vinden. Niet alleen in het centrum van de stad, maar ook vliegvelden, verlaten villa’s en ruïnes van militaire hoofdkwartieren erbuiten herinneren aan die periode. Veel daarvan zijn in dit boek opgenomen.

Auteur Sjoerd de Boer heeft een grote interesse voor de donkere jaren van het nationaalsocialisme voor en tijdens WO2 en de historische persoon Adolf Hitler. Hij bezoekt met regelmaat historische plekken die met Hitler te maken hebben. Ook voor dit boek neemt hij de lezer mee langs de vliegvelden, treinstations, de hoofdkwartieren van het Russische opperbevel, vervallen nazi-villa’s en opgeblazen en volgestorte bunkers, die destijds een grote rol hebben gespeeld. Door de talloze foto’s van Toen & Nu in het boek geeft het een fascinerend inkijk in die bijzondere laatste dagen van Adolf Hitler.

Eerder schreef Sjoerd de Boer voor Just Publishers De Hitlermythes, de kritische editie van het propagandaboek Met Hitler in het Westen en Een cadeautje van de Füher. Hij is als auteur en oprichter van The Hitler Pages, gespecialiseerd in WO2-locaties.

De vlucht uit Hitlers bunker
Het lot van de leiders van het Derde Rijk
ISBN: 9789089754042
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
De vlucht uit Hitlers bunker

Gebruikte bron(nen)