TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verzetsman Max Léons legt krans op Dam

Auteur Max Léons – verzetsnaam Nico – legt met Dodenherdenking een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Max Léons (november 1920) dankt deze eer aan het feit dat hij tijdens WO II in en om het Drentse Nieuwlande actief was in de onderduikorganisatie van Johannes Post. Samen met zijn partner Arnold Douwes bracht hij honderden onderduikers in veiligheid.

Een verslag van die activiteiten verscheen het afgelopen jaar bij Gibbon Uitgeefagentschap onder de titel Mitswa en Christenplicht. Het is het verhaal van een joodse jongen en een hervormde predikantszoon die intens samenwerkten. Hoe hecht hun band was blijkt wel uit het feit dat Léons het onnodig vond om te vluchten toen hij wist dat Douwes in gevangenschap werd gemarteld.

Op 6 mei zal Léons spreken tijdens een bijzondere bijeenkomst in de Hollandsche Schouwburg. In samenwerking met het Joods Historisch Museum en het 4 en 5 mei Comité Amsterdam organiseert Gibbon Uitgeefagentschap dan een interactieve presentatie waaraan ook Bert Jan Flim en Gert Jan de Vries zullen deelnemen. Het geheel vindt plaats in aanwezigheid van de vroegere verzetstrijders Sien en Harry Cohen, Rut Mathijssen, Gisela Wieberdink-Söhnlein, Ankie Stork en Wouter van Zeytveld alsmede de voormalige onderduikkinderen Ed van Thijn en Max Arian. Aanvang 11.30 uur.

Gebruikte bron(nen)