TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kamp Westerbork: veel aandacht voor jongeren op 4 én 5 mei

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op vrijdagavond 4 mei op het terrein van kamp Westerbork wordt dit keer extra aandacht aan jongeren besteed. Daarnaast werkt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een dag later ook mee aan het bevrijdingsfestival Drenthe, dat die dag in Assen plaatsvindt en waar vorig jaar ongeveer 25.000 vooral jonge mensen op af kwamen.

Volgens Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum, is het juist nu belangrijk jongeren te blijven informeren over de Jodenvervolging in de oorlog en hen te laten beseffen hoe groot de betekenis en waarde van vrijheid vandaag de dag is. Aan de herdenking op 4 mei wordt daarom meegewerkt door scholieren uit Westerbork en Beilen, verschillende pabo-studenten, die in de dagen voorafgaande aan 4 mei een studiereis naar voormalig kamp Ravenbrück maken, en door Syb van der Ploeg, componist, tekstschrijver en zanger van onder meer de band De Kast.

Het Herinneringscentrum werkt dit jaar voor het eerst nauw samen met de organisatie van het bevrijdingsfestival Drenthe op 5 mei. “We zijn van plan om de komende jaren een inhoudelijke bijdrage aan het festival te leveren. Iets vieren kan pas als je weet wat er te vieren valt; de koppeling 4 mei Westerbork-5 mei Assen geven we graag mee. Speciaal voor deze editie van het bevrijdingsfestival in Assen hebben we daarom een filmpje gemaakt dat op het festival zal worden vertoond en dat jongeren hopelijk zal aanspreken”, zegt Mulder. Kamp Westerbork is op het festival ook zichtbaar tijdens het programma-onderdeel Debat en Discussie in de festivaltent en via een qr-code op flyers en posters die komende dagen op diverse lokaties in Drenthe worden verspreid.

Programma vrijdag 4 mei
De herdenking, waaraan in de afgelopen jaren steeds 4.000 tot 5.000 belangstellenden deelnamen, begint om 19.15 uur met een stille tocht vanaf de ingang van het voormalig kampterrein naar het Nationaal Monument Westerbork.

- Drie generaties vertellen samen hoe de oorlog hun leven getekend heeft: de heer Fred Mouw, zijn dochter Mariëtte Mouw en kleindochter Chloé van der Made. Fred Mouw maakte als kind van een Joodse vader en niet-Joodse moeder de bevrijding mee in kamp Westerbork

- De overdenking wordt uitgesproken door oud-vice-president van de rechtbank Amsterdam en oud-kinderrechter, mevrouw Mr. Anita Beatrix Leeser-Gassan. Ze moest in de oorlog als kind onderduiken omdat ze Joods was, werd verraden en kwam in kamp Westerbork terecht. Van daaruit werd ze op transport gezet naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Samen met haar moeder overleefde ze de verschrikkingen van dit kamp.

- Muzikale bijdragen zijn er van Maarten Peters, Co Vergouwen, Christan Grotenbreg en Syb van der Ploeg (De Kast). Syb zal het nummer Wat ben ik waard ten gehore brengen, een nummer dat speciaal voor jongeren gecomponeerd werd en is opgenomen in het project Wat zou ik doen van het Herinneringscentrum.

- Vast onderdeel is de bijdrage van één van de deelnemers van het ‘Dichter bij 4 mei’-project. Dit jaar wordt dat ingevuld door de 17-jarige Nikki Gommers met haar gedicht Herinnering.

- Het Kaddish wordt uitgesproken door Joop Waterman, die in kamp Westerbork werd geboren en met zijn familie terugkeerde uit Bergen-Belsen.

- De pabo-studenten en scholieren verzorgen statements, lezen namen van omgekomen kinderen en leggen bloemen.

Het programma wordt afgesloten met twee minuten stilte, het signaal Taptoe en een bloemlegging.

De herdenking zal rechtstreeks worden uitgezonden door RTV Drenthe en is vanaf 19.30 uur live te volgen op radio en TV. De uitzending zal om 22.00 uur herhaald worden.

Het kampterrein is per auto te bereiken vanaf 18.00 uur. Parkeren kan bij de radiotelescopen. Gezien de te verwachten belangstelling worden bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

De ooggetuigenlezingen op 4 mei in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork beginnen na elkaar:

14.00 uur Peter Arad werd in onderduik ontdekt en naar het weeshuis van kamp Westerbork overgebracht, hij vertelt over zijn herinneringen aan Westerbork en Theresienstadt waar hij uiteindelijk terecht kwam.

15.00 uur Joop Waterman verhaalt over zijn familiegeschiedenis in kamp Westerbork en het concentratiekamp Bergen-Belsen dat hij overleefde.

16.00 uur Max Degen vertelt over zijn onderduikervaringen en over zijn broertje en ouders die via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd werden en daar werden vermoord.

Op het kampterrein worden op 4 en 5 mei rondleidingen gegeven om 12.00 en 14.00 uur.

Voor meer informatie en veel gestelde vragen over de herdenking op 4 mei zie: www.kampwesterbork.nl/museum/activiteiten/dodenherdenking

Voor meer informatie over kamp Westerbork op het bevrijdingsfestival op 5 mei zie:
www.bevrijdingsfestivaldrenthe.nl/kamp-westerbork

Gebruikte bron(nen)