Eindhoven - 18 september 2004

60 jaar geleden werd Eindhoven tijdens operatie Market Garden bevrijd van de Duitse overheersing. Dit jaar werd het groter dan ooit herdacht, het hele weekend waren er vrijheidsfestivals en evenementen georganiseerd. Er was een re-enactmentkamp opgebouwd aan de rand van de stad, waar schijngevechten werden gehouden. Uiteraard was er ook weer het jaarlijkse defilé door de Eindhovense binnenstad. Samen met collega Ronald Stassen woonde ik diverse evenementen bij.

het schijngevecht

Het begon 's middags allemaal bij de Karpendonkse plassen in Eindhoven, hier zou om 13:00 uur een mockbattle (schijngevecht) gehouden worden tussen de geallieerde en duitse re-enactors. Zoals de meeste Eindhovenaren wel zullen weten is er naast deze plassen een restaurant gevestigt, laat daar nou net tot half twee een bruiloft gevierd worden. Uiteraard werd het schijngevecht dan ook uitgesteld tot half twee, zodat de bruiloft niet verstoord zou worden. Bijkomend voordeel was dat de bruiloftgasten ook 'gevecht' mee konden maken.

Eenmaal begonnen liepen de verkenningseenheden van de geallieerde de eerste verliezen op, door het nogal onvoorzichtig benaderen van een Duits steunpunt. Beide kanten lieten versterkingen aanrukken waarna er flink geschoten werd. De Duitsers waren echter in de minderheid en moesten na een half uur zware gevechten dan ook het onderspit delven. Zij werden in noordelijke richting de bossen in gedreven, vele gesneuvelde en gewonde kameraden achterlatend...

Ronald en ik vervolgende vervolgens onze weg naar het Airborne-monument aan de Airbornelaan in Eindhoven. Hier zou een nieuwe plaquette onthuld worden met de aldaar gesneuvelde amerikaanse bevrijders van de 101st Airborne Division. Burgemeester Sakkers van Eindhoven hield een korte toespraak en onthulde daarna onder het toezient oog van vele veteranen de plaquette. Bill (William Guarnere) en Babe (Edward Heffron), misschien wel de bekendste veteranen (uiteraard door de tv-serie Band of Brothers), waren ook aanwezig.

burgemeester SakkersBill & Babe

Na deze intieme bijeenkomst, er waren meer (familie van) veteranen aanwezig dan publiek, vertrokken we naar de binnenstad van Eindhoven voor het defilé dat een aantal uren daarna zou beginnen. Vele veteranen zaten samen met hun families te wachten op de tientallen voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog die langs zouden komen. Rond een uur of acht opende een B-25 Mitchell bommenwerper het defilé door een aantal rondjes te circelen boven de stad, een zeer inposant gezicht en een geweldig geluid.

veteranenhet onsteken van de fakkel

Vervolgens stroomde de voertuigen, muziekkorpsen en re-enactors over het stadhuisplein. Zoals elk jaar was het weer een geweldig gezicht om alle enthousiaste eigenaren, 'hun' voertuigen te tonen aan de veteranen die er daadwerkelijk mee gevochten hebben. Na het defilé stak burgemeester Sakkers samen met veteraan William Ewan (die in Geldrop woont, een dorp niet ver van Eindhoven) het bevrijdingsvuur aan. De burgemeester hield, wederom, een toespraak en werd gevolgd door het spelen en zingen van vier volksliederen (het Amerikaanse, Franse, Britse en Nederlandse).

veteraan William Ewan (midden)

Na deze plechtigheden ontmoette Ronald en ik nog even Marcel Jans en Tessa de Jong, die samen met Mark Bando ondertussen op de tribune hadden plaatsgenomen. Vervolgens barste het Vrijheidsfestival los met de Slagerij van Kampen en DJ Johan Gielen.

Jeroen Koppes
Alle foto's: © STIWOT & Jeroen Koppes

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 18-09-2004 21:55:46