TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Band of Brothers-beeld in Frankrijk

SAINTE-MARIE-DU-MONT - Onder het gebrul van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog is woensdag nabij het Franse plaatsje Sainte-Marie-du-Mont een bronzen standbeeld onthuld van Richard 'Dick' Winters, de officier uit Pennsylvania die erbij was in Normandië op D-Day en wereldberoemd werd door het boek en de gelijknamige tv-serie Band of Brothers. In heel Frankrijk werd woensdag stilgestaan bij het feit dat het precies 68 jaar geleden was dat de Geallieerden in Normandië landden.

Het 3,6 meter hoge beeld geeft majoor Winters weer met zijn wapen in de aanslag. Winters, die vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed, wilde zijn beeltenis alleen laten gebruiken als het standbeeld zou worden opgedragen aan alle Amerikaanse militairen die op die dag in Normandië meevochten.

Een camouflageparachute die het standbeeld voor de onthulling bedekte werd weggehaald door Tom Ridge, voormalig gouverneur van Pennsylvania. Daarnaast waren er nog vier of vijf veteranen van D-Day aanwezig, onder wie Al Mampre en Herb Suerth, die onder Winters dienden in de befaamde ‘Easy Company’.

Het standbeeld werd gemaakt bij Boulder in de Amerikaanse staat Colorado en daarna overgebracht naar Frankrijk. Daar staat het nu langs de weg tussen Sainte-Marie-du-Mont en Utah Beach. Hier landden Winters en zijn mannen, allen parachutisten, op 6 juni 1944. Hun missie was de vernietiging van vier Duitse artilleriestellingen die een ernstige bedreiging vormden voor de geallieerden. “Winters was een bescheiden, eenvoudige man die noodgedwongen een leiderschapspositie vervulde, en dit met verve deed”, zei Suerth, een van de negentien nog levende leden van Easy Company.

Lees dit artikel bij Nederlands Dagblad

Gebruikte bron(nen)

  • Nederlands Dagblad
  • Gepubliceerd op: 07-06-2012 19:02:09