TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Möhne- en Ederdam

In de nacht van 16 op 17 mei 1943 werden de Möhne-, Eder- en Sorphedam gebombardeerd door 19 bommenwerpers van de Royal Air Force. De bommenwerpers, onderdeel van het No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, waren uitgevoerd met speciaal voor dit doel ontwikkelde stuiterbommen. De Möhne- en Ederdam werden doorbroken met als gevolg een enorme vernietiging van lokale dorpen en fabrieken. Zo’n 1300 mensen verloren hun leven, ook vele krijgsgevangenen en dwangarbeiders, onder hen waren zo’n 14 Nederlanders.


Möhnedam

De grootste schade werd aangericht door de doorbraak van de Möhnedam, deze dam kostte zo’n 900 mensen het leven en de verwoesting was gigantisch.


Möhnedam, foto:Bundesarchiv, Bild 101I-637-4192-20 / Schalber / CC-BY-SA

STIWOT bezocht deze dammen en omgeving om op zoek te gaan naar sporen van de Tweede Wereldoorlog. In de omgeving van de Ederdam is het Sperrmauer Museum te bezoeken, dit museum is hoofdzakelijk gericht op de doorbraak van de dammen. Buiten dit onderwerp wordt er ook veel aandacht geschonken aan de verwoesting van Duitse steden door RAF Bomber Command.


Sperrmauer museum


Sperrmauer museum


Ederdam


Ederdam, foto:Bundesarchiv, Bild 183-C0212-0043-012 / CC-BY-SA

Een van de zwaarst getroffen plaatsen bij de Möhnesee is de plaats Neheim, tegenwoordig een stadsdeel van Arnsberg. Op de begraafplaats in de stad liggen vele slachtoffers die omkwamen toen Neheim door een 12 meter hoge vloedgolf werd getroffen. Een informatiebord wat is geplaatst aan het centrale pad van deze begraafplaats herdenkt de doorbraak van de Möhnedam en de daarbij omgekomen slachtoffers.


Begraafplaats Neheim


Begraafplaats Neheim


Begraafplaats Neheim

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, Paul Moerenhout
  • Gepubliceerd op: 09-06-2012 11:22:10