TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voorstelling ‘Ik ben er nog’ in kamp Westerbork

Een Joods meisje komt uit de oorlog. Vijftien jaar oud. Een groot deel van die tijd was ze ondergedoken. Haar familie is er niet meer. 'God kind, ben je er nog?' wordt er tegen haar gezegd.
Ja, ze is er nog. Ze werd ouder, trouwde, kreeg zelf kinderen, maar ze zweeg over haar verleden. De oorlog zat in haar hoofd, ze kon het er niet over hebben. Haar dochter voelde altijd dat er ‘iets’ was. Vijftig jaar later begon haar moeder te praten. Het was alsof haar leven openbrak.


Ik ben er nog is een voorstelling over schaamte en schuld, over het overbruggen van een afstand tussen mensen en een afstand in de tijd. Maar het gaat natuurlijk ook over een moeder en dochter, met kleine en grote wederzijdse ergernissen op het wankele toneel van het dagelijks leven. In de voorstelling komen de moeder en de dochter aan het woord die beiden willen dat het verhaal eindelijk verteld wordt. Debby Petter vertolkt hierbij de rol van haar moeder, haar moeder als kind en zichzelf. Het vertelt het verhaal dat niet alleen het leven van de moeder bepaalde, maar ook dat van de dochter. Want ze wist altijd dat haar moeder veel verzweeg. Dat was altijd voelbaar. En natuurlijk wist ze ook dat ze het niet voor niets verzweeg. Wat onverdraaglijk is laat zich immers nauwelijks verwoorden. Maar toch is een confrontatie onvermijdelijk, laat in het leven van de moeder. En ook laat voor haar dochter, maar niet te laat. Soms word je gedwongen opnieuw met je leven te beginnen, soms ben je ook blij dat het kán, eindelijk kan.

In 2012 was Debby Petter ook al twee maal te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork met haar indrukwekkende voorstelling. Door de grote belangstelling en uitverkochte zalen, zal haar monoloog nogmaals worden opgevoerd. Ik ben er nog is te zien op zondag 17 maart 2013 om 14.00 uur. Kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via info@kampwesterbork.nl of 0593 – 59 26 00. Entreeprijs € 13,00, inclusief museumbezoek en voor Vrienden van het Herinneringscentrum € 10,00.

Gebruikte bron(nen)