TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinnering aan dokter Buth en zijn Engelse patiënt

Nieuwe uitgave stichting WO2GO overhandigt aan 92 jarige Engelse vlieger

In de vroege nacht van 30 mei 1943 voltrekt zich boven Den Bommel het zoveelste drama in de luchtoorlog. Een Engelse bommenwerper wordt door een Duitse nachtjager uit de lucht geschoten en stort brandend neer bij Goudswaard. Van de vijf jonge mannen aan boord verliezen er twee hun leven. Eén van de overlevenden is de navigator Kenneth Jordan. Hij redt zich uit het brandende vliegtuig met zijn parachute maar verdrinkt daarna bijna in het Haringvliet. Kenneth wordt echter op tijd gevonden en in Den Bommel door dokter Gerrit Buth het leven gered. Vrijwel direct daarop wordt Kenneth gevangen genomen en hij verdwijnt de rest van de oorlog achter Duits prikkeldraad. Ook dat overleeft Kenneth, zij het op het nippertje omdat hij TBC heeft opgelopen. Na de oorlog krijgen dokter Buth en Kenneth weer contact en er ontstaat een warme vriendschap. Kenneth en zijn vrouw Sylvia bezoeken Den Bommel diverse keren. Eén van de zonen van dokter Buth wordt zelfs vernoemd naar Kenneth.


Foto: bestuursleden Kees Stoutjesdijk en Edwin van der Ent overhandigen het boekje aan Kenneth Jordan voor zijn 92ste verjaardag.

De Stichting heeft het voorval van 30 mei 1943 tot in detail uitgezocht. In mei 2012 is er een klein informatiepaneeltje geplaatst op de haven van Den Bommel. En het verhaal is inmiddels ook in een boekje verwerkt. Hierin staat ook de herinneringen van Kenneth Jordan zelf want hij is heden ten dage nog steeds in leven! De stichting heeft Kenneth onlangs weer bezocht en ter ere van zijn 92ste verjaardag èn de 70e verjaardag van het voorval van 30 mei 1943 aan Kenneth het boekje (in een Engelse vertaling ) uitgereikt. Bijzonder was dat Kenneth op die dag ook een verjaardagskaart ontvangen heeft van totaal onverwachte zijde: de zoon van de (inmiddels overleden) Duitse piloot Oloff die hem 70 jaar terug neerschoot. Oloff heeft na de oorlog veel wroeging gehad, zo is bekend. Kenneth heeft zijn zoon een brief teruggestuurd waarin hij aangeeft nooit kwaad te zijn geweest op de Duitse piloot: “We waren in oorlog, hij deed zijn werk, wij deden ons werk”.

Het boekje heeft dan ook toepasselijk de titel ‘We had a job to do’. Het boekje is vanaf 4 mei te koop voor € 5,90 en is verkrijgbaar in kapsalon Bakelaar in Den Bommel (Voorstraat 10) en het streekmuseum in Sommelsdijk (of te bestellen via de stichting WO2GO, tel 06-51471389 waarbij er € 2,-- voor porto en verpakking bijkomt).

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: WO2GO
  • Gepubliceerd op: 02-05-2013 18:49:53