TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verschenen: Wereld in Oorlog #26

In februari verscheen het eerste nummer van het nieuwe jaar 2012 van geschiedenistijdschrift Wereld in Oorlog. Met ook dit keer weer bijdragen van STIWOT-medewerkers. In dit nummer speciale aandacht voor Auschwitz en concentratiekampen.

In aflevering nr. 26 vindt u de volgende artikelen:
  • De Draak van de Somme. Een artikel van Eric Wills over de grote vlammenwerper die werd ontworpen door de Britse kapitein William H. Livens.

  • Inbraak in Auschwitz. Jeroen Hetzler beschrijft het bizarre verhaal van de Britse krijgsgevangene Denis Avey, die inbrak in Auschwitz.

  • Auschwitz buiten de begane paden. Vele malen reisden kunstenaar Hans Citroen en zijn Poolse vrouw naar Oswiecim. Voor hem is het de locatie van kamp Auschwitz, waar zijn Joodse grootvader tijdens de oorlog gevangen zat. Voor haar de plek waar ze een fijne jeugd doorbracht. Hun recent verschenen boek “Auschwitz-Oswiecim, Oswiecim-Auschwitz” is een fotografisch onderzoek naar de nauwe relatie tussen het naoorlogse stadje en het kamp.

  • De oorlog met zijn vele gezichten. Veel overlevenden van kampen uit WO II vertelden bijterugkeer weinig of niets over hun ervaringen. Sommige zwegen erover voor de rest van hun leven, anderen lieten er pas vele jaren later met moeite iets over los. De Vlaamse schrijfster Patricia de Landtsheer schreef hierover vier boeken, interviewde overlevenden, sloot met enkelen een hechte vriendschap en gaf ruim honderd lezingen. Op verzoek van Wereld in Oorlog schreef ze een artikel.

  • Drijvende concentratiekampen in de Lübecker Bocht. Peter Kimenai beschrijft het Britse bombardement op de drijvende concentratiekampen Cap Arcona en Thielbek, op 3 mei 1945, waarbij ruim 7.000 mensen omkwamen. Die ramp vond plaats in de allerlaatste fase van WOII.
Daarnaast Korte Berichten en boekbesprekingen, een nieuw oorlogsmysterie van Tomas Ross en de column van Evertjan van Roekel.

Abonneren? Zie www.bladenbox.nl of bel 0900-226 52 63.
U schriftelijk aanmelden kan natuurlijk ook: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest.
De I-Pad versie van Wereld in Oorlog is via www.magzine.nu verkrijgbaar.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 03-02-2012 00:00:00